Proiectul de Ordonanţă de urgenţă care propune eliminarea uneia din cele două surse de venituri pentru administratorii de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite atât la Pilonul II cât şi la Pilonul III de pensii, aduce presiuni suplimentare în ceea ce priveşte activitatea de administrare a fondurilor.

Eliminarea posibilităţii fondurilor de pensii să investească în fonduri private de capital şi a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite nu par să fie soluţiile potrivite. Consultanţii fiscali membrii ai Asociaţiei CFA România au făcut o serie de propuneri cu privire la noul proiect de Ordonanţă de urgenţă legat de domeniul pensii private, aflat în dezbatere publică.

Am discutat subiectul cu Andreea Nica, membră a consiliului director al CFA.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Până la urmă avem în spatele acestei ordonanțe foarte puține discuții în spațiul public. Am vrut și noi să participăm la această discuție, practic am transmis o opinie în cadrul consultărilor publice pentru că astfel de decizii trebuie puse în context regional, poate și în context macro-economic pentru că trecem printr-o perioadă cu inflație crescută.

În același timp, ne uităm că unele din propunerile din această OUG nu sunt chiar aliniate cu cele mai bune practici regionale și, în ceea ce privește reducerea comisioanelor în timpul în care li se cere administratorilor acestor fonduri de pensii să aibă un nivel ridicat de raportare, să aibă diferite alte organisme în cadrul fondurilor, s-ar putea să ne ducă în situația în care industria de pensii private să nu mai fie una atractivă.”, a declarat Andreea Nica, membră a consiliului director al CFA.