- China impune tarife de 34% pentru importurile din SUA din 10 aprilie.
- Trump: Nu fac deal cu China până nu rezolvă deficitul comercial.
- Bessent: Peste 50 de țări negociază tarifele cu SUA.
- Lutnick: Aplicarea tarifelor în 9 aprilie nu va fi amânată.
- Bessent: Nu anticipez o recesiune din cauza tarifelor lui Trump.
- JPM: Tarfiele anunțate de Trump duc SUA într-o recesiune.
- Indicele Hang Seng scade azi cu 12%.
- Indicele Nikkei 225 scade cu peste 7% azi.
- S&P 500 închide a 2-a ședință la rând în scădere cu peste 5%.
- S&P 500 scade cu 9,08% în ultima săptămână de tranzacționare.
- Nasdaq Composite scade cu aproximativ 23% din maxim.
- Nasdaq Composite intră în bear market.
- Nasdaq Composite scade cu 10,02% în ultima săptămână.
- Dow Jones scade cu 5,5% în ședința de vineri.
- Dow Jones pierde 7,86% în ultima săptămână.
- Magnificent Seven pierd 1.800 mld. $ din capitalizare în 2 zile.
- Jerome Powell, FED: Economia încă arată bine.
China răspunde în forţă şi anunţă tarife suplimentare de 34% pentru importurile din SUA, ca represalii la măsurile lui Trump. Ministerul Comerţului din China a declarat vineri că aceste tarife, care se aliniază cu cele mai recente majorări impuse de Trump asupra Beijingului, vor fi aplicate tuturor bunurilor importate din SUA. Data de start, 10 aprilie.
Advertisment
Noile taxe impuse de SUA sunt „un act tipic de intimidare unilaterală” care „nu respectă regulile comerţului internaţional şi afectează grav drepturile şi interesele legitime ale Chinei”, spune Beijing-ul.
În plus, China anunță și controale la exportul către SUA pentru șapte tipuri de minerale din pământuri rare.
Ce spune Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph Business?
Cât de mare urmează să fie impactul tarifelor aplicate de SUA pentru importurile din China și vice-versa? Cât de mult sunt afectate companiile și business-ul în general dacă tarifele specifice fiecărei țări intră-n vigoare?
„Spunea invitatul nostru, mai devreme, de cazul iPhone, care de la 500 și ceva de dolari crește la 800, prețul produsului, în condițiile în care cresc aceste tarife. Din această perspectivă, trebuie să privim un impact inflaționist, în primul rând, generat de aceste creșteri de prețuri care vor afecta puternic puterea de cumpărare și consumul, care este principalul motor al economiei americane, dar și în alte țări. Gândiți-vă că, peste tot, în toată lumea, dacă cresc prețurile, scade consumul, economiile se duc, din păcate, în criză și chiar în recesiune. Mă aștept ca America să sufere în această perspectivă. Asta dincolo de scăderea comerțului internațional, care și ea va genera, din punctul meu de vedere, multiple efecte negative. Gândiți-vă că, dacă producătorii care exportau în Statele Unite nu vor mai înregistra aceste volume semnificative de vânzări, cu siguranță vor reduce producția. Și asta înseamnă pierderi de locuri de muncă, comenzi mai puține pe lanțurile economice, practic, o înghețare a multora dintre lanțurile de business, care funcționează în momentul de față. Chiar și dacă America își va propune să mute și să relocheze o parte din business-uri acolo, cu roboți, cum spunea și invitatul dumneavoastră, cu noi tehnologii, toată chestia asta înseamnă bani. Și, din păcate, la nivel internațional, banii se mișcă din ce în ce mai greu.
Titlurile zilei
Investitorii sunt debusolați de acest război, iar apetitul de risc, din această perspectivă, este unul extrem de redus. Nu mă aștept ca în următoarele luni, sau poate chiar în următorii doi ani de zile, să vede niște mișcări de capital, semnificative către Statele Unite, care, într-adevăr, să susțină această idee a lui Trump de a reloca în Statele Unite business-urile care țin mai ales de consumul primar. Îmbrăcăminte, încălțăminte, mașini, utilaje, tot ceea ce ține de viața lor de zi cu zi. Din această perspectivă, cam toată lumea e afectată, inclusiv noi, în România, vom fi afectați, pentru că companiile de transport internațional de marfă au anunțat deja creștere tarife, ca urmare a acestui război comercial. Altfel spus, cam toată viața noastră se va scumpi, pentru că importăm de la îmbrăcăminte, încălțăminte electrocasnice, electronice, până la mâncarea din farfuria de zi cu zi. Așa că vom fi afectați mai ales în prima fază, din perspectiva inflației, și în al doilea rând, din perspectiva restrângerii activității economice la nivel internațional, cu multiple efecte, mai ales în zona șomajului și apetitului pentru investiții”, spune Negrescu.
Ce companii sunt undervalued acum și unde crezi că este oportunitatea și de ce? Crezi că mai continuă mult această scădere agresivă a piețelor?
„Eu cred că companiile din zona energiei rămân în prim-plan în momentul de față, pentru că întotdeauna, indiferent de situații, energia se va afla în prim-plan din perspectiva achiziției, adică a vânzării, practic, producției acestor companii. Pe de altă parte, vă dau un exemplu concret din Statele Unite. În condițiile în care vânzările de mașini sunt programate să scade cu vreo 2,5 milioane de unități în următorul an, e probabil ca firmele care se ocupă de reparația automobilelor să aibă de câștigat. Mulți dintre americani vor amâna schimbarea mașinii și și-o vor repara pe cea veche, în așa fel încât să mai meargă câțiva ani cu ea. Dincolo de acest lucru, probabil vor crește foarte mult companiile care livrează bunuri de strictă necesitate în Statele Unite, pentru că în condițiile în care importurile din Mexic și din Canada vor fi afectate, probabil cel puțin pentru piața americană, firmele care vor exploata acest moment și vor dezvolta o producție mai ieftină, mai calitativă și cu prețuri mai mici, toate astea vor avea de câștigat. În orice criză cineva câștigă, iar din această perspectivă trebuie să privim inclusiv la cazul Tesla.
Tesla, pe piață americană, va fi mai avantajată decât General Motors și Ford, care își aduc mare parte din producție din Mexic și Canada. Nu mai vorbesc de piesele de schimb, de exemplu la Ford F-150, cea mai vândută camionetă a Statelor Unite, 60% din piese vin din import. La mașinile produse în Statele Unite de Tesla, cam 30% vin din import. Altfel spus, se creează deja o diferență de costuri care va avantaja Tesla pe piață americană. Sunt multiple efecte comerciale, efecte economice pe care e greu să le anticipez în momentul de față. Pentru Europa, pentru noi, pentru România, cred că esențial în perioada următoare va fi să susținem consumul intern, să încercăm să dezvoltăm lanțuri de business care să ne avantajeze și să reducă expunerea asta la războiul comercial la minim, dacă se poate”, adaugă el.
Cum resimt și cum vor resimți, în viitor, România, Europa și în special Germania situația cu tarifele?
„În viitor, mă aștept ca, din păcate, economia americană, în primul rând, și apoi și celelalte economii internaționale să treacă printr-o perioadă de cel puțin de recesiune tehnică, adică două trimestre consecutive de scădere economică, pentru că reducându-se producția, din păcate, și consumul, mi-e teamă că spre asta ne îndreptăm. E nevoie de acest duș rece, pentru că tot așteptăm de ani de zile și n-a mai venit, după precedenta criză. Poate acum este momentul ca economia mondială să se restarteze din punct de vedere a lanțurilor de business și să caute oportunitățile pentru a crește mult mai sănătos, mai ales în contextul ăsta de schimbări tehnologice fundamentale prin care trece economia mondială.
Pentru noi, pentru România, cred că viitorul nu va arăta foarte rău. Avem potențialul de a atrage investiții undeva la nivel de 50 de miliarde de euro, mai ales în zona logistică, în contextul în care războiul din Ucraina, la un moment dat, se va termina. Și noi, cel puțin pe zona asta de platforme industriale, putem să atragem investitori care de aici, din România, să plece și să reconstruiască țara vecină.
Dincolo de acest lucru, avem zona de energie care, din punctul meu de vedere, trebuie să fie fundamentală pentru România, în sensul de a deveni exportator de gaze, de energie electrică, într-un viitor relativ. Iar, pe de altă parte, cred că miza, din punctul meu de vedere, este să reconstruim piața de capital românească, care în momentul de față este una foarte mică și prea puțin atractivă pentru marii investitori. Să construim oferte, să aducem pe bursă companiile de stat, să construim fonduri de investiții focusate pe susținerea capitalului intern, să încercăm să ne dezvoltăm prin noi înșine, dar cu chestii economice, nu cu lozinci și cu declarații politice”, spune el.