După ce a împins preţurile în jos prin reduceri de TVA, Polonia alege acum să introducă măsuri de plafonare a acestora după exemplul Ungariei, iar Grecia decide să subvenţioneze 10% din coşul alimentar al celor mai vulnerabile familii.

Autorităţile de reglementare a sectorului energiei din Polonia au aprobat un plan de îngheţare a tarifelor la gaze pentru gospodării la nivelurile din 2022 pentru a diminua impactul creşterii spectaculoase a preţurilor asupra consumatorilor, relatează Polskie Radio.

Măsura, ce va fi înaintată acum preşedintelui Andrzej Duda spre apro­bare, este aşteptată să coste vis­te­ria publică aproximativ 30 miliarde de zloţi (6,4 miliarde de euro).

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat luna trecută că guvernul său îşi va prelungi politicile antiinflaţioniste în noul an, dar va modifica forma acestora ca reacţie la temerile exprimate de Comisia Europeană.

Polonia a introdus reduceri tem­po­rare de TVA şi accize la începutul acestui an pentru a ajuta societatea să facă faţă inflaţiei ridicate. În cadrul celui de-al doilea „scut antiinflaţie“, ţara a redus TVA-ul la alimente de bază, îngrăşăminte şi carburanţi.

Morawiecki a confirmat la înce­pu­tul lunii noiembrie că guvernul său va retrage unele dintre măsurile me­nite să tempereze impactul inflaţiei. Acesta a declarat că decizia a fost luată din cauza „ameninţărilor UE“.

Ungaria încearcă să lupte cu in­fla­ţia prin măsuri de plafonare a pre­ţurilor. Ţara a decis în această lună să prelungească măsura de plafonare a preţurilor alimentelor de bază până pe 30 aprilie, 2023.

Guvernul ungar a renunţat însă la plafonul asupra preţului carbu­ran­ţilor pe fondul unei creşteri puternice a cererii care a creat penurii la ben­zinăriile din întreaga ţară, potrivit Budapest Business Journal.

În cadrul unei prezentări recente, guvernatorul băncii centrale a Unga­riei Gyorgy Matolcsy a argumentat în favoarea unei retrageri treptate a pla­fonărilor de preţuri din cauza impactu­lui inflaţionist indirect al acestora.

Potrivit lui Matolcsy, plafoanele instituite asupra alimentelor de bază şi carburanţilor au adăugat 3-4 punc­te procentuale inflaţiei prin canale indirecte.

În Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat subvenţionarea a 10% din cumpărăturile alimentare ale gospodăriilor vulnerabile ca măsură de susţinere a acestora în faţa inflaţiei, notează Le Figaro.

„Începând cu luna februarie, sta­tul va subvenţiona 10% din achiziţiile gospodăriilor pe o perioadă de şase luni“, a anunţat oficialul grec.

Beneficiare vor fi cuplurile cu un venit anual de 24.000 de euro maxim, cu 5.000 de euro în plus per copil. Măsura, ale cărei costuri sunt evaluate la 650 milioane de euro, va fi finanţată prin taxe pe veniturile excedentare înregistrate de două rafinării ale ţării.