Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și Marea Britanie au decis să elimine băncile rusești din SWIFT, ceea ce va pune aceste bănci în imposibilitatea de a face tranzacții internaționale. Opțiunile Rusiei devin foarte limitate. Poate folosi sistemul intern, SPFS, care are 400 de utilizatori, din care doar 12 sunt bănci străine, dar și acelea din țări precum China, Cuba, Belarus, Tajikistan și Kazakhstan.

O altă opțiune ar putea fi sistemul CIPS, creat de chinezi în 2015, un sistem cu 1.280 de utilizatori, din 103 țări, care are printre utilizatori instituții precum Deutsche Bank, HSBC, Citi Bank, DBS Bank, Bank of East Asia sau BNP Paribas. Totuși, pentru majoritatea tranzacțiilor internaționale, China se bazează tot pe SWIFT, mecanismul folosit de 11.000 de instituții financiare, din 200 de țări și regiuni.

Despre alternativa chineză la SWIFT discutăm cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Nu cred că este puternic, în primul rând. Este puternic doar la nivelul Chinei și lumea globală nu înseamnă numai China, chiar dacă China este o putere economică mondială. Doi, are exact puterea pe care o are Yuan-ul la nivel mondial și nu-mi amintesc ca Yuan-ul să fi depășit dolarul sau moneda europeană. Bineînțeles că fiecare stat încearcă să-și facă propriul sistem de decontare a tranzacțiilor. Până la urmă SWIFT înseamnă o modalitate de înregistrare și, ulterior, băncile corespondente decontează tranzacțiile. Dar, așa cum arată lucrurile, nu cred că sistemul chinezesc poate fi impus la nivel mondial.

CIPS este un sistem acceptat la nivel mondial. Bineînțeles, o țară își poate face propriul sistem și, dacă vrei să lucrezi cu țara respectivă, trebuie să te adaptezi sistemului de decontare, să spunem așa, al țării respective. Dar la nivel mondial există SWIFT, de aceea statele au renunțat la propriile sisteme, pentru a crea un sistem comun.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.