• Roxana Chirițoiu reprezintă Global Shapers la Forumul Economic de la Davos.
  • Tinerii selectați vor aduce în discuție impactul A.I. și sustenabilitatea globală.
  • Criza climatică rămâne principala preocupare pe termen lung la Davos 2025.

Roxana Chirițoiu, o tânără din Mangalia, e invitată, săptămâna viitoare, la Forumul Economic de la Davos.

Roxana a fost selectată să reprezinte comunitatea Global Shapers, un grup de tineri recunoscut pentru contribuția la dezvoltarea socială, economică și culturală.

Ea se numără printre cei 50 de tineri care vor aduce în discuție perspectivele noii generații la nivel global.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Davos este un oraș în Elveția cu o populație de circa 11.000 de locuitori.

În fiecare an, acolo are loc Forumul Economic Mondial, la care participă cei mai importați lideri ai lumii, de la președinți de stat la șefii celor mai mari corporații globale.

Roxana Chirițoiu, Head of Climate Programs, Social Innovation Solutions, pentru Aleph Business:

Global Shapers este comunitatea de tineret a World Economic Forum, care este organizatorul acestei întâlniri din Davos. Vor fi cinci zile pline de sesiuni, pe de o parte, și pe de altă parte, întâlniri bilaterale cu diverse persoane care pot să facă niște parteneriate cu noi în România sau alte tipuri de discuții pe care le vom avea. Mă aștept să fie un spațiu de schimb de idei, un spațiu din care să învăț și în care să pot să îmi împărtășesc și eu viziunea. (…) Rolul delegației Global Shapers tocmai asta este, să ne asigurăm că tinerii sunt cât se poate de bine reprezentați la masa discuțiilor, la masa unde se iau decizii globale. Și atunci îmi doresc foarte mult să contribui alături de ceilalți 49 de tineri din toată lumea selectați pentru acest rol și împreună să dăm o voce puternică tinerilor la Davos. Subiectul de anul acesta este cooperare în era inteligentă. Și asta înseamnă, pe de o parte, A.I. și cum ne asigurăm că aceste noi tehnologii sunt bine integrate în viețile noastre și că suntem pregătiți să le acceptăm în viețile noastre și să lucrăm cu ele. Și, pe de altă parte, protejarea planetei, cum ne asigurăm că rămânem competitivi într-o lume în care trebuie să ne asigurăm și că facem business sustenabil și că ne îndeplinim obiectivele de business și financiare în același timp. Sunt mai multe sesiuni, mai ales pe economia Statelor Unite. Chiar președintele Trump va avea un discurs la Davos într-una din primele zile ale mandatului său, despre contextul socioeconomic și despre mandatul lui. Sunt programate și discuții despre Europa și despre economia Europei. Eu sunt optimistă în general cu privire la viitor. Mi se pare că economia României merge pe o traiectorie foarte bună, crește mult, trecem prin cea mai bună perioada noastră din ultima perioadă. Și atunci, da, eu mă uit la viitor cu încredere.”

Criza climatică rămâne cea mai mare preocupare pe termen lung

Forumul Economic Mondial (WEF) din 2025, desfășurat la Davos între 20 și 24 ianuarie, are tema „Colaborare pentru Era Inteligentă”.

Printre participanți se numără lideri globali precum Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Javier Milei, președintele Argentinei. În cadrul evenimentului, Børge Brende, președintele WEF, a subliniat necesitatea colaborării internaționale pentru a aborda provocările actuale, evidențiind riscul unei „recesiuni geopolitice” caracterizate de polarizare și reducerea cooperării globale.

Un sondaj recent al WEF indică faptul că liderii mondiali consideră escaladarea conflictelor armate drept cea mai urgentă amenințare în 2025, în timp ce criza climatică este percepută ca principala preocupare pe termen lung.

În plus, un raport al WEF preconizează că, până în 2030, peste 92 de milioane de locuri de muncă vor fi eliminate, în timp ce 170 de milioane de noi roluri vor fi create.