- Bitget: Anxietatea crește în rândul investitorilor.
- Bitget: Activele digitale ar putea avea de câștigat.
- Bitget: Dominația dolarului stă sub semnul întrebării.
- Bitcoin e cotat la 93.468 $, în scădere cu 8,6%/2025.
- Michael Saylor, Strategy: Bitcoin nu are tarife.
- Architect Partners: 25% din S&P vor deține Bitcoin în bilanțuri.
Pierderea treptată a încrederii în monedele fiat poate direcționa capitalul instituțional către criptomonede precum Bitcoin, arată o analiză BitGet. Anxietatea crește în rândul investitorilor, odată cu evoluția tarifelor lui Trump. Iar activele digitale, în special criptomonedele, ar putea avea de câștigat, mai arată analiza. Schimbările geopolitice pun sub semnul întrebării dominația dolarului american în comerțul global și generează transformări structurale în circulația capitalului, accesul la lichidități și modalitățile de conservare a valorii în perioade de volatilitate economică accentuată. Tarifele comerciale determină companiile să identifice mecanisme alternative de finanțare și metode de plată. Ceea ce alimentează creșterea opțiunilor descentralizate. Pe termen lung, consecințele ar putea fi și mai profunde, mai spun analiștii Bitget. Perturbările tot mai frecvente din lanțurile de aprovizionare pot duce la utilizarea activelor tokenizate și a împrumuturilor prin metode alternative.
Advertisment
Ce spune Alin Breabăn, cofondator, Vestinda, pentru Aleph Business?
Poate fi Bitcoin soluția de „store of value”?
„Da, cred că am mai analizat chiar de curând, mult mai în detaliu, posibilitatea ca Bitcoin să devină un activ care să fie în majoritatea bilanțelor companiilor listate la bursele de valori. Mi-e greu să cred că în 2027, 25% dintre companiile din S&P 500 vor avea sau ar putea deține Bitcoin în bilanțurile financiare. Însă, e foarte posibil că în următoarea decadă și acest secol să fie de fapt o tranziție a unei rezerve naționale sau globale de la aur către Bitcoin. Poate deveni store of value Bitcoin din mai multe perspective. Uitându-ne ca o comparație între Bitcoin și aur, care acum aurul este în continuare moneda care funcționează foarte bine, sau moneda de schimb care funcționează foarte bine într-un context geopolitic complicat ca acesta, pentru că este singurul activ care a crescut în ultimele luni de zile pe fundul acestor tensiuni geopolitice”
„Însă Bitcoin este și el limitat, are un maxim de 21 de milioane de Bitcoin pe care îl putem mina. Este accesibil global, e adoptat deja instituțional, avem ETF-uri spot pe Bitcoin aprobate în SUA. Vine o posibilitate ca, într-adevăr, din punct de vedere fiscal să fie aprobat și din punct de vedere al reglementării, ca companiile și instituțiile să poată să dețină Bitcoin. Și demografic, dacă ne uităm în viitor, există studii prin care am văzut că tinerii sub 40 de ani au mai mare încredere în Bitcoin decât în aur. Și atunci sunt o grămadă de date care pot transforma Bitcoin într-un store of value în următoarea decadă, chiar dacă acum, în prezent, Bitcoin este în continuare considerat un activ de risc și în categoria activelor de risc. Deci încă nu performează ca un store of value”, spune el.
Titlurile zilei
Vine vremea în care piața cripto va spune „ne-am săturat să câștigăm”?
„E bună sintagma asta. Din fericire, orice piață are o curbă ascendentă și are o curbă crescătoare. Așa cum piața cripto a crescut mult în ultimii ani de zile, însă și celelalte piețe au o tendință crescătoare pe termen lung. Și atunci, cu siguranță, dacă ești investitor pe termen lung, vei spune la final, am câștigat. Însă, acum, uitându-ne la adoptarea instituțională, la faptul că, așa cum spuneam mai devreme, din punct de vedere al reglementărilor, vedem în Europa MICA, vedem și în Statele Unite o dorință de a avea reforme fiscale în favoarea industriei cripto. Cu siguranță, toate aceste mișcări stimulează o dată adoptarea instituțională”
„Vedem și spuneam mai devreme despre ETF-urile pe Bitcoin, dar mai ales o dorință a investitorilor de toate tipurile, și instituțional, și de retail, de a fi expuși către acest activ. Și ce cred că este foarte important este că, odată ce aceste lucruri vor fi puse în practică, cu siguranță, având în vedere că suntem într-o era a tehnologiei, moneda viitorului sau rezerva federală a viitorului poate fi Bitcoin, un activ digital, un activ care devine din ce în ce mai mult aurul digital, și poate înlocui o parte din rezervele care acum sunt în aurul fizic”, adaugă Alin Breabăn, cofondator, Vestinda.