• Statul român încasează dividende de 53,3 miliarde lei în perioada 2015–2024 de la companiile din portofoliu listate la Bursa de Valori Bucureşti.
  • Profiturile celor mai mari zece companii din portofoliul statului se dublează între 2014 și 2023.
  • Performanța economică și listarea la bursă contribuie la creșterea veniturilor.

Statul român are între 2015 şi 2024 venituri din divi­dende de 53,3 mi­liarde de lei (peste 10 mld. euro) de la companiile din portofoliu cotate la Bursa de Valori Bucureşti, arată in­formaţiile ZF.

Cum influențează listarea la bursă și contextul economic nivelul dividendelor?

Pornind de la 2,5 miliarde de lei în 2014, dividendele scad în valoare doar în 2020 şi 2021 din cauza pandemiei şi a impactului economic, dar revin treptat în anii următori și ating un vârf istoric de 8 miliarde de lei anul trecut.

Evoluţia anuală a veniturilor încasate de statul român de la companii precum Hidroelectrica, Romgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica şi altele, arată, pe de o parte, o presiune a statului asupra companiilor de a distribui dividende mai mari pentru a acoperi nevoile bugetare şi a evita creşterea taxelor. Pe de altă parte, valoarea în creştere a dividendelor reflectă şi performanţa bună a acestor companii, la care listarea contribuie semnificativ.

Titlurile zilei

Trump impune tarife comerciale reciproce pentru zeci de țări
Acțiunile Apple și Nvidia scad după anunțul lui Trump
Piețele globale scad puternic
Isărescu: economiile se schimbă din cauza crizelor
CUM SE MIȘCĂ BVB?
ROBOR la 3 luni scade la 5,89%

Ce spune Lucian Isac, CEO al casei de brokeraj Estinvest?

„Companiile au crescut pe bursă şi am avut cu toţii de câştigat – şi piaţa la capitolul lichiditate, şi investitorii prin randamente, şi statul deoarece companiile au devenit mai transparente şi mai performante. Transparenţa pune lupa investitorilor asupra felului în care echipa de conducere şi-a exercitat mandatul. De-a lungul timpului s-a dovedit că managerii şi-au îmbunătăţit felul în care au condus societăţile respective, iar asta a dus la creşterea rezultatelor financiare an de an“, spune Lucian Isac, CEO al casei de brokeraj Estinvest, pentru ZF

Cât de profitabile devin cele mai mari companii din portofoliul statului în ultimii ani?

Potrivit calculelor realizate de ZF, cele mai mari zece companii plătitoare de dividende din portofoliul statului înregistrează o creștere semnificativă a profitabilității în perioada 2014–2023. Aceste companii pornesc de la un nivel al profiturilor de 5 miliarde de lei în 2014 și ajung la 10,7 miliarde de lei în 2023, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare.

Marja profitabilității urcă în același interval de la 9% la 14,4%, iar cifra de afaceri crește de peste trei ori, de la 55,4 miliarde de lei în 2014 la 174,1 miliarde de lei în 2023.