La final de 2022, an în care până şi obligaţiunile au adus pierderi pentru cei care nu mai aveau răbdare să le ţină până la scadenţă, iar un portofoliu balansat nu a funcţionat, toţi se întreabă acum cum va fi 2023.

Întrebarea vine în contextul în care inflaţia este de aşteptat să scadă, dar abia în a doua parte a anului, iar războiul din Ucraina mişcă capitalul de la Bursa de Valori Bucureşti.

Criza din energie, care va fi cel mai probabil prezentă în continuare, îi face pe unii să spună că energia va fi un pariu câştigător, iar în privinţa sectoarelor agrifood, real estate şi financiar-bancar părerile sunt împărţite. ZF a întrebat administratori de investiţii şi brokeri de unde ar putea veni câştigătorii anului 2023.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Astfel, cele mai profitabile investiţii la Bursa de Valori Bucureşti în anul următor ar putea fi la companii din energie (precum OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz) şi la companii din agrifood (cum ar fi Agroland Business System, Bonas Import Export sau Agroserv Măriuţa), în timp ce alţii consideră că sectorul financiar-bancar ar putea fi un pariu câştigător (cu societăţi precum Banca Transilvania, BRD şi Fondul Proprietatea). OMV Petrom are un PER (raport preţ/câştig) de 3, de vis pentru unii investitori, iar evaluarea nu a ţinut pasul cu rezultatele. Banca Transilvania şi BRD au avut de suferit anul acesta la bursă din cauza portofoliilor şi expunerilor mari pe titluri de stat, iar companiile de alimentaţie de pe AeRO înregistrează scăderi mai abrupte.

În privinţa dinamicilor acţiunilor în ultimul an, se poate remarca faptul că emitenţii din energie înregistrează creşteri uşoare, de la 4,4% pentru Petrom la 8,7% pentru Romgaz, băncile sunt pe minus de 7% (TLV) şi de 18,4% (BRD), arată datele agregate de ZF de la BVB.

Aşadar, investitorii ar putea miza pe energie pentru că încă este inflaţie, criză şi război, pe mâncare pentru că încă va mai fi inflaţie ridicată şi oamenii se vor obişnui cu preţurile mari, iar pe bănci pentru că au scăzut prea mult în ultimul an din cauza scumpirilor. În orice caz, dividendele vor fi poate cel mai important aspect la care aceştia se vor uita, iar companiile din energie excelează la acest capitol.

„Nu ştiu dacă neapărat pariul sectorial o să fie câştigător. Se pare că anul viitor o să fie mai puţin unidirecţional. Probabil că piaţa o să aibă mai multe cicluri pe parcursul anului. Este posibil ca în prima parte să conteze destul de mult partea de dividende. Dacă vorbim de companiile din energie, care plătesc dividende destul de mari, probabil că da, în prima parte a anului vor fi câştigătoare“, spune Horia Braun, CEO al Erste Asset Management.

De asemenea, Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management, consideră că având în vedere contextul economic global şi local mai dificil, cel mai probabil investitorii vor miza în prima jumătate a anului 2023 pe companiile de la care se aşteaptă să distribuie dividende ridicate, dar şi care au perspective de a obţine profituri mai ridicate în anul următor.

„Din această categorie evident fac parte producătorii din sectorul energetic, poate şi bancar, deşi este posibil ca grupurile bancare să fie mai prudente în 2023 în ceea ce priveşte distribuţiile de cash“, spune Adrian Cojocar.