• Putin propune partenerilor BRICS un nou sistem global de plăți financiare, “BRICS-Bridge”, pentru a ataca dominația dolarului american.
  • China și India stabilesc patrule de-a lungul liniei de demarcație în zonele de frontieră, după negocieri diplomatice și militare.
  • China depășește Europa și devine cea mai mare piață pentru gazele rusești până la finalul anului, cu o creștere semnificativă a exporturilor de la Gazprom.

Mai multe rapoarte susțin că țările BRICS intenționează să lanseze o bancnotă comună, care ar pune presiune pe dolarul american. Potrivit EurAsia Daily, la summitul de la Kazan, președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește o „factură de lege BRICS” simbolică. Totuși, Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei, respinge ideea.

Cum arată bancnota BRICS?

Cine se aseamănă, se adună… la BRICS! Ieri a început summitul extins al organizației, cu țări care au jumătate din populații lumii și 35% din economia ei. Se desfășoară în Kazan, Rusia. Lideri globali, precum XI Jinping sau Narendra Modi sunt prezenți acolo, alături de președintele Rusiei, Putin. Care propune partenerilor BRICS un nou sistem global de plăți financiare, “BRICS-Bridge”. Vrea să atace dominația dolarului american. Ar trebui să fie gata într-un an și să permită plăți transfrontaliere pe platforme digitale gestionate de băncile centrale. Practic, o nouă ordine în domeniul financiar. Ponderea BRICS în PIB-ul global va crește la 37% până la sfârșitul acestui deceniu, arată datele FMI. Asta în timp ce Grupul celor șapte mari economii occidentale va scădea la aproximativ 28%, de la 30% în prezent.

The Economist prezintă planul lui Putin de a ,,învinge” dolarul american.

The Economist prezintă planul lui Putin de a ,,învinge” dolarul american. Președintele Rusiei încearcă să convingă partenerii BRICS să adopte un nou sistem global de plăți financiare. Scopul? atacarea dominației dolarului asupra finanțelor globale și evitarea sancțiunilor americane. Rusia numește acest sistem „BRICS-Bridge”. Acesta ar trebui să fie gata într-un an și să permită decontări transfrontaliere pe platforme digitale gestionate de băncile centrale.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Proiectul lui Putin extinde viziunea chineză, care crede că tehnologia plăților va reduce puterea dolarului, nu o rebeliune sau un conflict militar. Deși BRICS există de 15 ani și a fost creat ca alternativă la Vest, impactul asupra dolarului este mic. Dolarul rămâne cea mai folosită monedă internațională. Americanii pot impune sancțiuni și investiga orice tranzacție în dolari sau care folosește bănci din SUA.

China și India au anunțat un acord

Cu o zi înaintea summitului BRICS găzduit de Putin, China și India au anunțat un acord. Acesta prevede patrule de-a lungul liniei de demarcație din zonele frontaliere dintre India și China. Secretarul indian pentru afaceri externe, Vikram Misri, a declarat că negociatori diplomatici și militari au avut mai multe întâlniri în ultimele săptămâni. În 2020, trupele celor două țări s-au confruntat la graniță. Discuțiile lente din ultimii patru ani au afectat relațiile economice. India a întărit supravegherea investițiilor chineze și a oprit proiecte majore. Xi și Putin știu că au nevoie de India pentru a slăbi dominația americană.

China va depăși Europa și va deveni cea mai mare piață pentru gazele rusești până la sfârșitul anului. În primele nouă luni din acest an, Gazprom a exportat 23,7 miliarde metri cubi de gaze în China. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 40% față de anul trecut.