Între timp, Bitcoin a coborât pe locul al doilea faţă de anul anterior, după ce a înregistrat o creştere de 82% (127% în România) a celor mai deţinute poziţii în primul trimestru. Ether este al treilea cel mai deţinut criptoactiv, cu o creştere de 110% faţă de anul anterior (136% în România). Stellar a înregistrat cea mai mare scădere din Top 10, coborând trei poziţii până pe locul opt şi patru poziţii în topul celor mai deţinute criptoactive din România.

Compania spune că investitorii individuali au accelerat ritmul investiţiilor în criptoactivele “de bază” în primul trimestru din 2022, optând pentru tokenuri bazate adesea pe blockchain-ul ethereum, dar cu cazuri de utilizare tangibile alternative.

Opt din 10 dintre cele mai mari creşteri la nivel global în T1 au fost token-uri care se află pe platforma eToro de mai puţin de un an.Token-uri precum Quant (+33%), Axie Infinity (+32%) şi Solana (+26%) au înregistrat printre cele mai mari creşteri în primul trimestru. Alte creşteri au inclus SushiSwap (+21%), Polygon (+15%) şi Algorand (+14%).

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Investitorii români par să-şi fi dezvoltat şi ei apetitul pentru noile token-uri, care înregistrează cele mai mari creşteri în Top 10 românesc, cu excepţia Ethereum (+14%). Cea mai mare creştere este obţinută de Sandbox (+187%), urmat de Axie Infinity (+43%), Quant (+39%) şi Solana (+36%), un token care a intrat, de asemenea, în Top 10 cele mai deţinute criptoactive în T1 2022.

Această creştere rapidă în timpul unei perioade dificile pentru evaluările de piaţă indică faptul că investitorii îşi concentrează eforturile asupra criptoactivelor “de bază” cu cazuri de utilizare distincte. Cu toate acestea, bitcoin şi ether au intrat în continuare în Top 10 criptoactive cu cele mai mari creşteri la nivel global, cu +9% şi, respectiv, +8% în poziţiile deţinute. Bitcoin şi ether au fost singurele criptoactive “consacrate” care au intrat în Top 10, în timp ce în România doar ether a reuşit cu +14%, pe aceeaşi poziţie cu Celo şi Aave.

Simon Peters, analist pentru piaţa criptoactivelor la eToro a comentat: “Este interesant să vedem cum o serie de criptoactive mai mici, de bază, au printre cele mai mari creşteri din ultimele trei luni. Condiţiile de pe piaţă au fost dificile, iar evaluările au fluctuat, dar activitatea de pe platforma eToro sugerează că investitorii îşi concentrează o mare parte din eforturi pe aceste token-uri unice şi utile. Este încurajator să vedem cum investitorii îşi diversifică portofoliile cu criptoactive mai noi, menţinându-şi în acelaşi timp poziţiile în token-uri consacrate.”
Criptoactive Toro global – cele mai mari creşteri la sfârşitul T1 2022 Criptoactive Toro România – cele mai mari creşteri la sfârşitul T1 2022

Cele mai deţinute criptoactive pe platforma eToro la nivel global la sfârşitul T1 2022 sunt cardano, bitcoin, ether, XRP, dogecoin, shiba, TRON, stellar, IOTA şi decentraland.

Cele mai deţinute criptoactive pe platforma eToro în România la sfârşitul T1 2022 sunt cardano, bitcoin, ether, XRP, dogecoin, shiba, TRON, decentraland, stellar şi solana.

Cele mai spectaculoase creşteri în deţinerile la nivel global faţă de anul 2021 au fost înregistrate de Shiba (+729%), TRON (+162%) şi Ethereum Classic (+135%). Cu toate acestea, pentru toate cele trei token-uri, în primul trimestru din 2022 s-au înregistrat puţine poziţii nou deţinute, Shiba crescând cu doar 3%, TRON scăzând cu 2%, iar Ethereum Classic cu 1%. În România, TRON a avut cea mai spectaculoasă evoluţie faţă de 2021, cu 186% creştere, urmată de Ethereum Classics (+157%), Ethereum (+136%) şi Bitcoin (+127%)

Peters a adăugat: “Spre sfârşitul primului trimestru, piaţa a început să crească din nou în linii mari. Bitcoin şi ether ocupă în continuare un loc în top 10 pentru poziţiile nou deţinute. Dar creşterea poziţiilor deţinute de token-uri DeFi mai mici confirmă o schimbare notabilă de abordare din partea investitorilor. Acest lucru este probabil determinat de condiţiile mai dificile de pe piaţă, care au încurajat investitorii să caute noi domenii în care să-şi diversifice portofoliile. Va fi interesant de văzut cum se va schimba acest aspect în următoarele câteva luni, dacă pieţele îşi revin.”