- Capitalul privat românesc este mult mai puternic în 2024, cu firme ce dețin jumătate din economie și un profit anual de 30 miliarde euro, scrie ZF.
- Depozitele bancare ale companiilor și persoanelor fizice sunt de 120 miliarde euro, iar datoriile de 80 miliarde euro lasă un surplus de 40 miliarde euro.
- România mobilizează un capital intern mare și beneficiază de fonduri europene care sprijină infrastructura și creșterea economică.
Comparativ cu perioadele anterioare, cum ar fi anii ’90 și criza din 2008-2009, capitalul privat românesc este mult mai puternic astăzi, iar circuitele economice sunt consolidate, făcându-le greu de afectat de crize politice de orice amploare, scrie ZF.
Advertisment
Cum influențează cifra de afaceri capitalul românesc în 2024?
În 2024, cifra de afaceri a companiilor din România este estimată la aproximativ 600 miliarde euro, iar PIB-ul se preconizează a fi de 350 miliarde euro.
Firmele private românești generează circa 300 miliarde euro pe an și dețin aproape jumătate din economie.
Titlurile zilei
Cu un profit anual de 10%, acest sector produce aproximativ 30 miliarde euro.
Care este poziția capitalului românesc în sistemul bancar?
Depozitele în bănci ale companiilor și persoanelor fizice sunt de 120 miliarde euro, iar creditele sunt de 80 miliarde euro. Există un surplus de 40 miliarde euro în băncile românești.
În plus, fondurile de pensii private Pilon II dețin active de 30 miliarde euro, o resursă care nu exista în criza din 2008-2009.
Ce spune Aurelian Dochia, analist financiar, despre relația dintre mediul de afaceri și politică?
Aurelian Dochia consideră că este benefic să se implice mediul de afaceri în deciziile politice, dar avertizează că acest lucru trebuie făcut cu echilibru, pentru a evita riscurile unei prea mari influențe a afacerilor în politică.
„Mi se pare meritorie ideea de a angaja mai mult mediul de business în deciziile politice, în politică în general. Există şi aici nişte limite şi cred că istoria de 200 de ani a societăţilor democratice arată că există riscuri şi dacă există o prea mare a mediului de afaceri în politică. Dar nici o detaşare completă nu este posibilă, pentru că dacă este complet detaşat s-ar putea să ajungă victima a deciziilor politice. Un echilibru este necesar şi cred că şi acum spre ceea ce trebuie să tindem este să auzim cât mai multe voci şi soluţii care să propună o ieşire”, spune Aurelian Dochia.
Cum sprijină capitalul intern și fondurile europene creșterea economică a României?
România poate mobiliza astăzi capital intern mult mai mare decât în 2008-2009, când capitalul local era slab și datoriile către bănci depășeau depozitele.
Fondurile europene alocate în 2025 pentru infrastructură, spitale și campusuri școlare sunt factori esențiali pentru creșterea economică a României.
Poate economia românească să reziste derapajelor politice?
Fluxurile economice internaționale și puterea de cumpărare ale economiei românești sunt mult mai mari acum decât în trecut, datorită creșterilor salariale, pensiilor și acumulărilor de capital. Astfel, derapajele politice nu vor afecta semnificativ economia.
Care sunt soluțiile pentru viitor?
Aurelian Dochia spune că e important să trecem rapid peste crize și că „soluțiile ideologice perfecte” nu contează atât de mult, ci măsurile concrete care ajută economia să rămână stabilă.