• Indicele BET se depreciază cu 1,3% la începutul ședinței de luni, 27 ianuarie, iar lichiditatea totală la BVB este de 5,6 milioane de lei, scrie ZF.
  • Revizuirea perspectivei de rating a României de către Standard and Poor’s de la „stabil” la „negativ” amplifică incertitudinile economice.
  • Majoritatea companiilor din BET înregistrează scăderi semnificative, inclusiv OMV Petrom (-2,1%), Banca Transilvania (-1,6%) și Hidroelectrica (-0,9%), după trei zile consecutive de creștere a indicelui.

Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București, înregistrează o depreciere de 1,3% la începutul sesiunii de luni, 27 ianuarie, scrie ZF.

Lichiditatea totală a instrumentelor disponibile la BVB se situează la 5,6 milioane de lei.

Care este impactul retrogradării perspectivei de rating?

Scăderea indicelui vine pe fondul deciziei agenției americane Standard and Poor’s (S&P) de a revizui perspectiva de rating a României de la „stabil” la „negativ”.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Această modificare plasează țara cu un pas înainte de categoria nerecomandată investitorilor (junk).

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, subliniază necesitatea unor măsuri de reducere a deficitului bugetar pentru restabilirea echilibrului fiscal și întărirea credibilității economice a României.

Cum evoluează principalele acțiuni?

Acțiunile OMV Petrom se depreciază cu 2,1%, Banca Transilvania înregistrează o scădere de 1,6%, iar Hidroelectrica pierde 0,9%.

Majoritatea companiilor incluse în structura BET au o evoluție negativă, cu scăderi semnificative: Electrica (-2,8%), MedLife (-2,6%) și Transelectrica (-2,2%).

Care este evoluția recentă a BET?

Înainte de această sesiune, BET s-a apreciat timp de trei zile consecutive. Randamentul indicelui pentru anul 2025 este de 0,75%, iar pentru ultimele 12 luni se ridică la 11,4%, conform datelor furnizate de BVB.