Bursa de la Bucureşti a început ultima lună a anului cu un nivel neaşteptat de optimism pe indicele de referinţă BET.

Astfel, cele 20 de companii din prima ligă bursieră a BVB înregistrează un avans de 3,3% doar în primele două şedinţe de trading din luna decembrie, după ce tranzacţiile de pe piaţa locală de capital au fost închise pe 29 noiembrie, respectiv 1 decembrie. De unde şi până unde vine dinamica?

„Piaţa locală pare să se sincro­nizeze cu evoluţiile bursiere interna­ţionale. Ultimele date privind evo­luţia fenomenului inflaţionist, în eco­no­miile dezvoltate, indică o frânare mult aşteptată. În acest context se vorbeşte tot mai insistent despre un pivot al politicilor monetare al băncilor centrale în sensul unei atitudini mai puţin agresive în zona creşterilor dobânzilor de referinţă. Vedem un trend de revenire a apetitului de risc, manifestat prin creşterea activităţii cumpărătorilor şi implicit a cotaţiilor bursiere“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction. De altfel, în 16 din ultimii 25 de ani, BET a avut randament pozitiv în decembrie, în ceea ce este cunoscut informal în piaţă drept „raliul de Moş Crăciun“, arată o analiză realizată de ZF. Spre exemplu, indicele de referinţă a crescut cu 7,2% în decembrie 2021, după un avans de 5,6% în aceeaşi lună din 2020 şi 0,9% în 2019.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

După un avans de 1,7% vinerea trecută, BET urca cu 1,6% în după-amiaza zilei de luni, 5 decembrie, deci o apreciere de 3,3% în două zile. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de acţiunile operatorului privat de sănătate MedLife, respectiv 12,2% în două zile.

În continuare, grupul financiar banca Transilvania şi transportatorul de gaze naturale Transgaz sunt pe plus cu 7,2%, respectiv 4,33%. Topul este completat de producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa şi BRD – Groupe Société Générale, cu aprecieri de 4,3% şi 3,15%.

„Creşterea înregistrată de BET este cauzată de interesul manifestat faţă de principalii emitenţi ce constituie indicele. Din păcate acest lucru nu a determinat şi o creştere semnificativă a lichidităţii Bursei, indicatorul situându-se sub media anului 2022, respectiv 17,5 milioane de euro. Este greu de determinat durata acestei aprecieri a indicelui. Probabil că va depinde de interesul manifestat de către cumpărători sau de apariţia unor vânzători mai mari“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.

Valoarea tranzacţiilor pe întregul segment de acţiuni de la BVB s-a ridicat la peste 90 de milioane de lei în ultimele două zile, fără a lua în calcul aici tranzacţia record cu acţiuni Fondul Proprietatea de vineri, care a ajuns la 336 de milioane de lei.