Bursele americane au închis pe minus în ziua discursului lui Putin. Cea mai afectată bursă este cea de la Moscova

  • Bursele americane au închis pe minus în ziua discursului
  • Cele europene sunt în creștere, dar monedele se depreciază.
  • Cea mai afectată bursă este cea de la Moscova. Indicele MOEX scade cu 102 puncte și ajunge la 2.126, adică o depreciere de 4 procente.

Vorba lui Putin mișcare aduce. Discursul alarmist al președintelui rus, care a anunțat o mobilizare militară parţială, a adus mișcări în piețele bursiere.

Bursele americane au închis pe minus în ziua discursului, iar cele europene erau în creștere în ziua de după. Cea mai afectată bursă este cea de la Moscova. Indicele MOEX scade cu 102 puncte și ajunge la 2.126, adică o depreciere de 4 procente.

Investitorii se îndreaptă spre active de refugiu, precum titlurile de stat și alte instrumente financiare cu venit fix.

În piața valutară, trendul este inversat. Mondele europene s-au prăbuşit: euro a scăzut cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani. Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, şi a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.

Am discutat subiectul cu Ovidiu Megheșan, investitor la bursă.

„Pe titlurile de stat avem câteva elemente importante. În primul rând, dobânda este mai mare ca la depozitele bancare și, de exemplu, în România avem 300 de miliarde de lei în depozite care caută un randament mai bun. În Statele Unite există un surplus de economisiri de peste 2 trilioane față de perioada de dinainte de pandemie. Toți acești bani caută randamente mai bune.

Apoi, riscul pe titluri este mai mic decât la depozitele garantate și pentru mulți oameni este greu să treci de la un depozit bancar direct la acțiuni sau active mai riscante. Titlurile sunt un pas la îndemână.”, a declarat Ovidiu Megheșan, investitor la bursă.