Cum arată proiectul de buget pentru 2023: Guvernul merge pe o creştere economică de 2,8%, la un PIB de 1.550 de miliarde de lei. Prognoza de toamnă a Comisiei Europeane arată o creștere de 1,8% pentru România în 2023, iar CFA România estimează 1,6%. Veniturile ar urma să crească cu 14%, până la 540 de miliarde de lei, iar cheltuielile cu 10%, până la 608 miliarde de lei. Deficitul bugetar, spune guvernul, va fi de 4,4% din PIB.

Pentru creşterea veniturilor, guvernul se bazează pe creşterea economică, pe o mai bună colectare la nivelul ANAF, dar şi pe majorările de taxe şi creşterea fiscalităţii din 2023.

Ministerele Apărării, Mediului, Cercetării și Familiei sunt marile câștigătoare ale noului proiect de buget, în timp ce considerabil mai puțini bani vor primi Ministerele Energiei și Justiției.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Ionuț Dumitru, economist-șef la Reiffeisen Bank.

“E prematur să ne pronunțăm. Nu l-am studiat în întregime și necesită un timp mai îndelungat de analiză. Cifrele mari nu arată rău în sensul în care e țintit un deficit bugetar mai mic, care este obligatoriu, trebuie neapărat să avem un deficit bugetar semnificativ mai mic în anul următor și pare că Guvernul a înțeles lucrul acesta și țintește un deficit bugetar mai mic. Cum se ajunge la acest deficit bugetar mai mic? În esență cifrele mari ne arată că sunt ținute sub control cheltuielile în sensul în care cheltuielile cresc, dar mai încet decât crește PIB-ul.”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef la Reiffeisen Bank.