- Prețul petrolului Brent scade sub 63 $ pentru prima dată din 2021.
- Prețul petrolului Brent ajunge azi la 64,6 $ pe baril, +0,6% azi.
- Prețul petrolului Brent scade cu 13,7% în 2025.
Prețul țițeiului Brent continuă scăderea. Și ajunge, pentru puțin timp, sub 63 de dolari pe baril pentru prima dată din 12 aprilie 2021. Adică un minus de 15 procente în 5 ședințe de tranzacționare. Brent crește astăzi cu 0,6% și ajunge la 64,6 dolari pe baril. O astfel de tendință semnalează scăderea cererii, panica pieței și o posibilă recesiune.
Advertisment
Brent este un punct de referință cheie pentru tranzacționarea globală a petrolului. Petrolul ieftin este o lovitură pentru finanțele Kremlinului și pentru întreaga economie rusă, deoarece veniturile din exporturile de petrol sunt principala sursă de valută pentru bugetul de stat.
Ce spune Cristian Hostiuc, director-editorial, ZF, pentru Aleph Business?
Indică prețul actual al petrolului o posibilă recesiune? Sau scăderea face parte din haosul cuprins în toate piețele?
„Cred că mai degrabă este a doua variantă. Scăderea petrolului face parte din acest haos. Vom vedea, în perioada următoare, dacă America a intrat în recesiune, dacă piața europeană cochetează cu recesiunea și, în funcție de primele rezultate, vom vedea cum se poziționează, fie Statele Unite, fie Europa, cum se poziționează în marile bănci, toți actorii globali. Acum, ce arată această scădere a prețului petrolului, arată, de fapt, o posibilă scădere a cererii în perioada următoare. Și atunci fiecare își ia o poziție de precauție. Dar, odată cu scăderea prețului petrolului, dintr-o dată, poate, un bun sau un serviciu să devină mai ieftin. Deci nu mi s-ar părea că ar fi o problemă scăderea prețului petrolului sau toate aceste fluctuații care se înregistrează acum. Repet, la început sau acum, asistăm la un război mediatic al declarațiilor. Peste ceva timp vom vedea dacă acest război comercial se va transpune și într-o recesiune, într-o scădere a principalilor indicatori macroeconomici. Și atunci Trump și echipa de la Casa Albă se vor replia. Exact cum vor face și Uniunea Europeană sau toate celelalte țări. Acum suntem doar la război mediatic”, spune Fini.
Titlurile zilei
Cine are cel mai mult de pierdut sau de câștigat de pe urma unui petrol mai ieftin?
„În primul rând, hai să spunem așa, Statele Unite la nivel de consum. Dar, să nu uităm că Statele Unite au devenit cel mai mare producător de petrol din lume. Marile companii au nevoie de un preț mare. Dacă prețul petrolului scade, toți marii producători pierd. Și nimănui nu-i convine această situație. De-aia s-a înființat OPEC-ul, de-aia s-au înființat toate aceste organizații de tip cartel, pentru a controla oferta de petrol. Pentru ca prețul petrolului, până la urmă, să nu scadă până la un nivel în care nu câștigă nimeni. Deci trebuie să fim și foarte mult atenți. Nu noi, alții, cei mai mari, sunt atenți și la evoluția prețului petrolului, dar în sensul în care să nu scadă prea mult, pentru că atunci nimeni nu are de câștigat. Nu au de câștigat nici producătorii, nu au de câștigat nici Statele, pentru că înregistrează venituri mai mici la buget și nu știu dacă vor câștiga consumatorii”, adaugă el.