• La sfârșitul trimestrului III 2024, rata anuală a inflației IPC a scăzut la 4,62%, cu 0,32 puncte procentuale sub nivelul din iunie 2024.
  • Costurile unitare cu forța de muncă au rămas ridicate, dar au înregistrat o temperare ușoară, ajungând la 19,5% în trimestrul II.
  • BNR reduce rata dobânzii de politică monetară la 6,50% în august 2024 și a ajustat dobânzile facilităților permanente.

Banca Națională a României (BNR) publică în noiembrie 2024 un raport detaliat privind inflația, oferă astfel o imagine clară asupra evoluției prețurilor și a factorilor care influențează economia țării.

Care este evoluția ratelor inflației?

Rata anuală a inflației IPC, la sfârșitul trimestrului III 2024, inflația s-a redus la 4,62%, cu 0,32 puncte procentuale sub nivelul din iunie. Această scădere a fost susținută în principal de componente exogene ale coșului de consum. Inflația de bază (CORE2 ajustat) în septembrie 2024, rata anuală a inflației de bază este de 5,6%, în scădere față de 5,7% în iunie.

Care sunt factorii determinanți ai inflației?

Dinamica anuală a costurilor unitare cu forța de muncă s-a menținut alertă, deși în trimestrul II s-a temperat ușor la 19,5%, față de 21,6% în trimestrul anterior. Această temperare a fost influențată de reducerea ritmului de creștere a remunerării pe salariat și de o scădere mai lentă a productivității muncii. În industrie, rata anuală de creștere a costurilor salariale unitare a accelerat la 17,6% în perioada iulie-august, comparativ cu 15,8% în trimestrul II. Această creștere reflectă majorarea salariului minim brut în iulie și menținerea unei dinamici salariale ridicate, în ciuda contracției producției și a reducerilor de personal preconizate.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Care sunt perspectivele și politica monetară?

În ședința din 7 august 2024, Consiliul de administrație al BNR reduce rata dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an, de la 6,75%. Ratele dobânzilor facilităților permanente sunt, de asemenea, reduse la 5,50% pentru facilitatea de depozit și la 7,50% pentru facilitatea de creditare (Lombard). La momentul ședinței Consiliului de administrație al BNR din 4 octombrie 2024, evaluările indică că rata anuală a inflației scade până la finele anului pe o traiectorie fluctuantă, mai ridicată decât cea prevăzută în prognoza pe termen mediu din august 2024.