BNR va majora pe 5 octombrie dobânda-cheie. De la 5,5% în prezent, vom ajunge, probabil, la 6% și la 6,5% la finalul anului, conform estimărilor. Inflația nu a intrat însă pe un trend vizibil descendent, cum se aștepta guvernatorul Mugur Isărescu, și va fi nevoie de mai mult timp pentru a domoli creșterea prețurilor.

Banca Națională vrea să țină sub control lichiditatea, iar băncile resimt presiunea. Au nevoie de lei dar nu prea au de unde lua și au trecut pe deficit. Acum, se duc zi de zi la BNR, ca să se împrumute la Lombard, la 6,5%, dar nu e de ajuns. Probabil vor majora dobânzile către populație spre 8-9%, dar populația nu are de unde să pună bani deoparte. Iar dacă depozitele bancare nu cresc, băncile nu vor avea lei să finanțeze companiile, scrie ZF.

Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

“E destul de grea, dar în același timp e mai degrabă încețoșată pentru că se merge pe niște pași foarte mici și se analizează constant datele din piață, datele din economie și din sistemul financiar. Problema cea mai mare e că inflația încă n-a început să scadă. Pe august ne așteptam să vedem o ușoară scădere sau cel puțin un început de scădere a inflației, ceea ce nu s-a întâmplat.”, a declarat Florin Andrei, macroeconomist.