• BNR menţine dobânda-cheie la 6,5%.
  • Majoritatea analiştilor anticipau că BNR va menţine dobânda-cheie.
  • BNR menționează tensiunile fiscale interne.
  • BNR menționează şi riscurile în creştere pentru inflaţie.
  • BNR vorbește și de efectele războiului comercial pornit de Trump.
  • BNR: Rata anuală a inflaţiei rămâne fluctuantă în S1/2025.
  • În 2024, BNR operează doar două reduceri ale ratei.

BNR rămâne prudentă şi menţine dobânda-cheie la 6,5%, în cea de-a treia şedinţă de politică monetară de anul acesta. Majoritatea analiştilor anticipau că banca centrală va menţine dobânda-cheie.

Motivele? În special tensiunile fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi efectele războiului comercial pornit de administraţia americană Trump.

Ce spune Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR, pentru Aleph Business?

BNR rămâne prudentă și în ședința de politică monetara de luni. Banca centrală estimează că rata anuală a inflaţiei va rămâne fluctuantă în primul semestru din acest an. Ce urmează pentru economia României și pentru dobânda-cheie în 2025?

„Cred că ați exprimat foarte bine, prudența este cuvântul zilei. Observăm riscuri crescute la adresa activității economice în acest context foarte complicat. Aș spune că avem în față o furtună în care ne găsim, însă, din păcate ,această furtună ne prinde cu geamul deschis, și anume mă refer la deficitele gemene care sunt ample. Dacă până acum economia a mers destul de lin, am avut un drum fără denivelări, ei bine, de acum încolo, pare că drumul cam are gropi, cel puțin dacă ne uităm la activitatea externă, la ce se întâmplă în piețele internaționale.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

În acest context nu avem de ales decât să rămânem prudenți în continuare, nu ne putem asuma riscuri de a ne grăbi, nu vrem să ne grăbim cu reducerea dobânzii de politică monetară, trebuie să avem răbdare în continuare, avem acest nivel de dobândă care funcționează, totuși de la 16,8% cât a fost în vârful inflației, suntem în jurul cifrei de 5. Avem și o prognoză, avem și cifre puțin actualizate, la ședința următoare vom veni cu o prognoză, vom publica o prognoză nouă, însă lucrurile nu arată extraordinar de bine, nici rău, dar vedem mai degrabă cifre puțin mai ridicate de inflație decât raportat la cifrele pe care le vedeam în ședința precedentă”, spune Popa.

Ca riscuri la creșterea PIB-ului, BNR vorbește despre tensiunile fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi efectele războiului comercial pornit de administraţia americană Trump. Ce are România de făcut aici?

„Da, e o întrebare foarte, foarte bună. Cum spuneam, din păcate șocul acesta ne prinde într-o situație, nu ne prinde pregătiți, cam asta este ideea. Mă gândesc ca și cum suntem în situația în care a venit ploaia și trebuie să reparăm acoperișul. Nu e nici de cum ideal să repari acoperișul când plouă. Cu siguranță e mai bine să încerci să-l repari chiar și așa decât să lași apa să se infiltreze. Deci trebuie să continuăm pe calea consolidării fiscale, trebuie neapărat. E imperios necesară disciplina fiscală chiar și acum, după atâția ani de relaxare fiscală de politici relaxate, politici de venituri relaxate, politici fiscale relaxate, e imperios necesar ca măcar acum să încercăm să schimbăm traiectoria, deficitul trebuie să înceapă să se reducă, pentru că sunt legate. Li se spune deficite gemene, pentru că cresc împreună, ca și copiii gemeni.

Deficitul fiscal îl creează și îl crește pe cel public. Dacă ați proiecta acum un grafic cu cele două, merg total împreună, 90% din evoluție, când unul crește, crește și celălalt, când unul scade, scade și celălalt. Deci acolo sunt vulnerabilitățile majore care ne constrâng și când vine vorba de politică monetară și care trebuie finanțate. Asta e principala problemă. Aceste deficite trebuie finanțate, indiferent de ce face administrația Trump cu tarifele, indiferent de cât de nervoase sunt piețele, aceste deficite trebuie finanțate. Deci avem vulnerabilitatea că piețele la un moment dat, preocupate fiind de alte întâmplări din lume, n-o să se mai uite spre a ne finanța. Și sperăm să nu ajungem acolo, dar este clar necesar, măcar pe ultima 100 de metri să fie luate măsuri”, adaugă el.

Ar fi corect să spunem că principala grijă a BNR este inflația din acest moment este mai mare decât estimarea pe care ați dat-o la început de an? Luați în calcul o majorare a dobânzii cheie dacă inflația va rămâne ridicată sau chiar va crește?

„Ați spus foarte bine, principala preocupare a BNR este inflația. Mandatul BNR este de țintire a inflației. Țintim o rată a inflației de 2,5%, plus-minus 1 punct procentual. În acest moment nu lucrăm cu scenarii de creștere a dobânzii. Nu poți exclude, dar nu sunt pe masă la acest moment. Ce vedem mai degrabă venind din America spre Europa e mai degrabă caracterul recesionist. Mai degrabă impact pe creștere economică decât pe prețuri. În America șocul actual este staflaționist. Și economie mai mică, și scădere economică, și inflație. În Europa este mai degrabă impact pe creștere. Deci nu suntem atât de preocupați în ceea ce privește inflația. Noi credem, și asta am spus și în comunicatul de presă, credem că va continua să coboare, dar mai incet decât credeam anterior. Deci cam acesta este contextul”, spune Popa.