- BNR estimează o scădere a inflației la 4% în decembrie 2024 și 3,4% în 2025.
- Presiunile inflaționiste persistă, dar rata CORE2 ajustată scade mai rapid decât inflația generală.
- Creșterea economică accelerează în 2024-2025, susținută de consumul gospodăriilor și fondurile europene.
Banca Națională estimează că inflația scade la 4% în decembrie 2024 și la 3,4% în decembrie 2025. Conducerea BNR observă o ameliorare a perspectivei față de prognoza precedentă, în special pe termen scurt, conform minutei ședinței de politică monetară din 7 august.
Advertisment
Anterior, BNR prognoza o inflație de 4,9% la finalul lui 2024 și de 3,5% la sfârșitul lui 2025.
Scăderea inflației este susținută în principal de factorii ofertei, cu o acțiune dezinflaționistă mai intensă pe termen scurt decât s-a anticipat anterior. Sub influența efectelor de bază și a modificărilor legislative în energie, aplicate din aprilie.
Titlurile zilei
Membrii Consiliului BNR remarcă faptul că efectele de bază dezinflaționiste se manifestă în principal la nivelul mărfurilor nealimentare, al prețurilor administrate și al combustibililor. În schimb, mici efecte de sens opus influențează dinamica prețurilor alimentelor procesate în trimestrul III 2024, influențate și de inversarea cotațiilor unor materii prime agroalimentare.
Există incertitudini semnificative legate de evoluția viitoare a prețurilor la energie și alimente, în contextul modificărilor legislative și al secetei prelungite, dar și în legătură cu cotațiile țițeiului și altor materii prime, având în vedere escaladarea tensiunilor geopolitice.
Presiunile inflaționiste ale factorilor fundamentali persistă pe întregul orizont de prognoză și se atenuează ușor în raport cu prognoza precedentă. Excedentul de cerere se reduce ușor în semestrul II 2024, dar rămâne aproape constant în următoarele șase trimestre, la o valoare marginal inferioară celei anterioare.
Dinamica anuală a costului unitar cu forța de muncă din sectorul privat continuă să crească în 2024 și depășește nivelul anterior prognozat.
Inflația de bază primește influențe pronunțate ale efectelor de bază dezinflaționiste pe segmentul mărfurilor nealimentare și serviciilor, care devansează efectele de sens opus din dinamica prețurilor alimentelor procesate. Efecte dezinflaționiste apar și din decelerarea creșterii prețurilor importurilor și scăderea anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt, într-un ritm mai alert decât în prognoza precedentă.
Rata anuală a inflației CORE2 ajustată scade mai rapid decât inflația headline, ajungând la 4,6% în decembrie 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,4% la finalul orizontului de proiecție, comparativ cu valorile prognozate anterior.
BNR estimează o accelerare în perioada 2024-2025 a economiei
În ceea ce privește creșterea economică, BNR estimează o accelerare în perioada 2024-2025, deși mai mică decât în prognoza precedentă, pe fondul decelerării inflației, redresării cererii externe și impactului politicii fiscale și al fondurilor europene Next Generation EU.
Consumul gospodăriilor devine principalul motor al creșterii PIB în 2024 și 2025, datorită majorărilor salariale și a transferurilor sociale, în contextul unei inflații mai scăzute și a dobânzilor reale la credite și depozite.
Formarea brută de capital fix continuă să contribuie la dinamica PIB, dar creșterea încetinește în 2024-2025, după o accelerare puternică în 2023. Atragerea și utilizarea fondurilor europene rămâne importantă, deși scade față de 2023. Incertitudini semnificative rămân legate de programele bugetare, tensiunile geopolitice și evoluțiile economice din Europa.
Exportul net rămâne contracționist în 2024-2025, din cauza creșterii importurilor, corelată cu decalajul dintre absorbția internă și cererea externă.
Deficitul de cont curent stagnează ca pondere în PIB în 2024-2025, rămânând deasupra standardelor europene, continuând să constituie o vulnerabilitate majoră pentru inflație, prima de risc suveran și sustenabilitatea creșterii economice.