Piețele financiare sunt în tensiune, în tandem cu scăderea burselor și prăbușirea pieței cripto. BNR încearcă să forțeze băncile să ridice mai mult dobânzile la depozite pentru populație, să mai încetinească ritmul de creștere al creditării, și să-i determine pe români să schimbe depozitele în euro, în lei. Mai mult, să readucă în bănci sumele ascunse sub saltea de frica inflației și a rușilor.

Instituțiile financiare au ajuns să ofere dobânzi de uriașe clienților cu sume mari, în negocieri biletarale. Tensiunea actuală din piață am resimțit-o și în toamna lui 2008, când BNR – ca să țină cursul valutar, – a strâns politica monetară astfel încât dobânzile în lei au urcat la 50 – 100% și peste, pe termen scurt.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial la ZF, care a și vorbit cu bancherii zilele trecute.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

“Ideea este că băncile, mai ales cele care au un minus de lichiditate, oferă clienților care au lichidități importante, dobânzi cu mult peste piață. Sunt cazuri în care se oferă o dobândă chiar și de 9% și oficial, spre exemplu Nuclearelectrica, care are o companie plină de cash, mai ales după creșterea prețurilor la energie, ca să-și depună banii la Banca Românească pe 6 luni de zile, a primit o dobândă de 8,99% pe an, deci aproape 9%. Și sunt cazuri în care se discută individual cu clienții care au foarte mulți bani, care au milioane și zice, chiar sute de milioane de lei și le oferă dobânzi cu mult peste piață.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la ZF, care a și vorbit cu bancherii zilele trecute.