BNR a redus puternic prognoza de inflaţie, la 7% în 2023 și la 4,2% în 2024

Sediul si sigla Bancii Nationale a Romaniei

BNR a redus puternic prognoza de inflaţie, la 7% la finele anului şi la 4,2% în 2024, a anunţat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

La precedentul Raport asupra inflaţiei, din decembrie 2022, instituţia prognoza o inflaţie de 11,2% pentru finele acestui an.

Guvernatorul BNR a remaract, în conferinţa de presă de miercuri, faptul că România şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul UE al ratei inflaţiei, opt ţări plasându-se înaintea României.

La reducerea tendinţelor inflaţioniste au contribuit reducerea preţurilor energiei, cotaţia pretrolului Brent şi aprecierea leului faţă de dolar, dar şi schemele de sprijin acordate de Guvern. Isărescu a evidenţiat şi consumul, care s-a înscris pe o tendinţă de scădere, alături de salariul mediu, dar şi creşterea investiţiilor, care a susţinut cererea agregată.

Guvernatorul BNR spune că este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns în prezent la circa 10% din PIB, situaţie asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 – 2008. „Nevoile de finanţare au fost acoperite, dar trebuie mare atenţie pentru menţinerea unui anumit echilibru”, a sus Isărescu.

Politica monetară şi-a facut datoria, apreciază Isărescu, în condiţiile unui curs de schimb stabil şi al temperării activităţii de creditare. Şi în continuare BNR va menţine o „politică monetară adecvată”, a spus Isărescu, care nu a exclus o scădere a dobânzii de referinţă, în condiţiile în care rata inflaţiei s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.

Exit mobile version