BNR a majorat miercuri rata dobânzii cheie până la 4,75% pe an, de la 3,75%, dar și rata dobânzii Lombard de la 4,75% pe an la 5,75%. Măsuri prin care banca noastră centrală încearcă să tempereze creșterea inflației, accelerată de șocurile globale pe parte ofertei și de conflictul din Ucraina și sancțiunile aferente, spune BNR.

Rata anuală a inflației, care era de 14,5% în luna mai, va continua să crească până la mijlocul T3, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, într-un ritm încetinit, dar peste estimările din luna mai, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Motivul? Creșterile de prețuri determinate de sancțiunile asociate conflictului de la graniță și incertitudinile de pe piața globală.

“Strategia este cea pe care am sugerat-o data trecută. Mergem treptat, ținem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele, vedem ce se întâmplă în stânga și în dreapta, și înainte și înapoi să vedem dacă am procedat bine și așteptăm ca, pe măsură ce inflația vine în jos iar noi ne ducem cu dobânda de politică monetară în sus, să ne întâlnim undeva.”, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.

“BNR a adoptat o politică a pașilor mici și o politică prudentă. A ales să mărească rata dobânzii de politică monetară cu câte 25, 50, 75 și acum un punct procentual, mergând în sensul în care să nu transmită un șoc în piață. Mărirea de astăzi cu un punct procentual nu este neapărat ceva neașteptat.”, a povestit Florin Andrei, macroeconomist.