BNR a majorat din nou dobânda de referinţă, de la 4,75% la 5,5%, mai puţin decât se aştepta piaţa

Vineri, BNR a majorat din nou dobânda de referinţă, de la 4,75% la 5,5%, o creştere de 0,75%. În Ungaria dobânda de referinţă este de 10,75% iar în Polonia este de 6,5% la o inflaţie cam ca în România, de 14 15%.

Banca Naţională a majorat dobânda cu doar 0,75%, mai puţin decât se aştepta piaţa, pentru că ultimele date indică o plafonare a inflaţiei în T3/2022, după care ar urma intrarea pe un trend de scădere, începând cu T4, asta dacă nu mai apare încă o lebădă neagră. Însă adevărata criză se apropie, iar efectele vor apărea abia anul viitor, scrie Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

„Urmează criza dobânzilor, respectiv IRCC-ul trebuie să vină din urmă. IRCC-ul se calculează pe baza dobânzilor de pe piața interbancară, a sumelor efectiv tranzacționate și are o întârziere de 6 luni. Noi, de fapt, plătim acum ceea ce a fost în T1 sau ce a fost anul trecut.

Spre exemplu acum, IRCC-ul, care este indicatorul de referință pentru creditele ipotecare și creditele de consum, este acum la 2,56%. Va urma la 3,9%, iar de anul viitor probabil că va depăși 5%.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.