Prin intermediul fundaţiei caritabile pe care o controlează împreună cu fosta sa soţie, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial şi cofondator al Microsoft, a vândut toate acţiunile pe care le avea la Fondul Proprietatea chiar înainte ca Fondul să anunţe că va începe procesul de listare a Hidroelectrica, “perla” energiei româneşti.

Astfel, la final de 2021 – cele mai recente date, din portofoliul de investiţii al fundaţiei caritabile a lui Bill Gates nu mai figurează investiţia la Fondul Proprietatea, cea care la final de 2020 avea o valoare de 3,6 mil. dolari (18 mil. lei) iar la final de 2019 circa 8,8 mil. dolari (45 mil. lei). Investiţiile erau prin intermediul certificatelor de depozit globale, adică acţiunile Fondului Proprietatea tranzacţionate pe Bursa de la Londra.

În primăvara lui 2022 Fondul Proprietatea a anunţat că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie, şi-a dat acordul pentru convocarea unei adunări generale în data pentru a iniţia listarea la BVB a unei părţi din pachetul deţinut de Fond, acesta fiind practic debutul procesului a ceea ce ar putea fi cel mai mare IPO de la bursa locală. În prezent, cel mai probabil, Fondul discută cu sindicatul de intermediere feedback-ul primit de la investitori pe baza road show-ului pentru vânzarea de acţiuni Hidroelectrica.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cu alte cuvinte, prin exit-ul de la Fondul Proprietatea, Bill Gates a ieşit ca şi expunere din companii precum Hidroelectrica, Petrom, Alro, adică cele la care Fondul Proprietatea este acţionar.

Spre comparaţie, la final de 2018, miliardarul american avea o investiţie de 12,7 mil. dolari la Fondul Proprietatea (1,2 mil. GDR-uri), iar la final de 2017 plasamentul se ridica la 27 mil.  dolari (2,4 mil. GDR-uri). Aceasta era singura investiţie românească din portofoliul celei mai mari organizaţii filantropice din lume.

Pe de altă parte, miliardarul american este investitor şi la compania sud-africană Naspers, acţionarul majoritar al celui mai mare retailer online din România – eMAG, cu un plasament de 10,5 mil. dolari, dar şi la Prosus – companie care grupează operaţiunile din e-commerce ale Naspers, cu 30,5 mil. dolari. Naspers deţine în România eMAG, OLX, Fashion Days, Autovit, PayU.

Fondul Proprietatea are 12,5 miliarde de lei capitalizare şi evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la circa 12,2 mld. lei. Fondul mai are şi aproape 3% din Petrom, fiind acţionar şi la Alro. De la începutul lui 2022 acţiunile au plus 1%.