Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a actualizat considerabil previziunile pentru evoluţia economiei româneşti în 2021, estimând o creştere de 6%, faţă de un plus de 3% în septembrie 2020, conform unui raport al instituţiei financiare.
Advertisment
România, Bulgaria şi Grecia au suferit o contracţie medie de 5,2,% cel mai amplu declin din regiunile în care este prezentă BERD. Totuşi, revenirea are loc în toate cele trei ţări din regiunea Europei de Sud-Est, reprezentând cea mai mare actualizare a estimărilor de creştere ale BERD prin comparaţie cu previziunile lansate în toamna anului trecut.
BERD a semnat proiecte de investiţii de 127 de milioane de euro în România de la începutul anului până în prezent, în condiţiile în care banca a oferit României finanţări de 340 de milioane de euro în 2020.
Titlurile zilei
„România a traversat criza Covid-19 mai bine decât se estima iniţial, cu o contracţie a PIB-ului de 3,9% în 2020. Pe ansamblu, consumul privat a avut cel mai semnificativ declin în 2020, minus 4,9%, în timp ce investiţiile care s-au menţinut şi îmbunătăţirea exporturilor au avut o contribuţie pozitivă la creştere. În ultimele două trimestre, economia a crescut în ritm robust, pe măsură ce măsurile de izolare au avut un impact limitat asupra activităţii economice. Actualul avânt din economie ar urma să ducă la o creştere de 6% a PIB-ului în 2021. Pentru 2022, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă ar urma să ofere un impuls semnificativ investiţiilor, în timp ce consumul privat şi îmbunătăţirea exporturilor ar putea să se traducă într-o creştere economică de până la 5%. Principalul risc în jos la adresa acestor prognoze are legătură cu evoluţia pandemiei”, a declarat BERD.
BERD are în prezent 163 de proiecte de investiţii în România, cu o valoare de aproximativ 2 miliarde de euro. În ultimii ani, instituţia cu sediul în Londra a investit în 463 de proiecte, fiind cel mai mare investitor instituţional al economiei locale.
Totodată, BERD se află şi printre cei mai puternici investitori de la Bursă, atât în societăţi deja listate (Banca Transilvania), cât şi în companii care au derulat oferte publice iniţiale (IPO), precum Digi, dar şi în plasamente private, cea mai recentă investiţie fiind de 300 de milioane de lei în emisiunea de obligaţiuni de 1 miliard de lei a BCR.