- Banca Central Europeană lucrează la digitalizarea monedei euro, confrom raportului BCE.
- Euro va funcționa atât offline, cât și online.
- Confidențialitatea este cel mai important aspect pe care BCE în vizează.
Banca Centrală Europeană (BCE) anunță inițiativa de a digitaliza moneda euro. Acest proiect, aflat în prima fază de implementare, vizează adaptarea monedei unice la era digitală și răspunde tendințelor globale în domeniul plăților electronice.
Advertisment
Ce aduce digitalizarea euro?
Euro digital este conceput ca o formă electronică a monedei euro, menită să completeze, nu să înlocuiască, numerarul tradițional. BCE subliniază că această inițiativă are ca scop oferirea unei alternative digitale sigure și eficiente pentru tranzacțiile zilnice ale cetățenilor și companiilor din zona euro.
BCE spune că un aspect important pe care îl are în vedere este confidențialitatea tranzacțiilor. Banca Central Europeană a declarat că protejarea datelor personale ale utilizatorilor reprezintă o prioritate, urmărind să ofere un nivel de confidențialitate comparabil cu cel al numerarului fizic. Această abordare vine în întâmpinarea preocupărilor legate de protecția vieții private în mediul digital.
Printre avantajele anticipate ale digitalizării, se numără facilitarea tranzacțiilor rapide și sigure, sprijinirea digitalizării economiei europene și încurajarea inovației în domeniul plăților. De asemenea, ar putea oferi acces la servicii financiare pentru aproximativ 4 milioane de europeni care în prezent nu dețin un cont bancar.
Oficialii au în vedere posibilitatea plăților offline în magazine și între persoane pentru a oferi aceeași siguranță ca la utilizarea numerarului. Pentru a putea plăti cu moneda digitală fără conexiune la internet, utilizatorii trebuie mai întâi să-și reîncarce contul la un bancomat sau online.
Citește și
- E ChatGPT killer? Amazon dezvoltă Metis, un „zeu”A.I. să-l detroneze
- Gol-onomia României: Cum poate fotbalul să dea o lovitură la PIB
- Râd de A.I. Cercetătorii DeepMind își dau seama că inteligența artificială nu are simțul umorului
Titlurile zilei
Pentru a gestiona riscurile asociate cu această nouă tehnologie, Banca Centrală Europeană impune restricții persoanelor fizice și juridice. Persoanele fizice vor avea constrângeri privind deținerea și nu vor avea posibilitatea de a primi compensații în euro digitali. Persoanele juridice, pe de altă parte, nu pot acumula bani în formă digitală, dar nu vor avea restricții privind deținerea. Acest lucru se datorează faptului că împiedicarea euro digital să devină un depozit va menține capacitatea băncilor de a sprijini economia reală.
Euro va deveni digital după ce consiliul guvernatorilor BCE va decide legislația aferentă și după ce va alege furnizorii și analiștii cibernetici.