- Banca centrală a lui Bashar al-Assad transportă cu avionul circa 250 de milioane de dolari cash către Moscova pe parcursul a doi ani.
- Financial Times găsește documente care arată că regimul lui Assad, deşi se confrunta cu o lipsă acută de valută străină, trimite bancnote care cântăresc aproape două tone, în bancnote de 100 de dolari şi 500 de euro.
- David Schenker, fost asistent al secretarului de stat al SUA pentru Afaceri din Orientul Apropiat între 2019 şi 2021, declară că aceste transferuri nu sunt surprinzătoare.
Banca centrală a lui Bashar al-Assad transportă pe cale aeriană circa 250 de milioane de dolari în numerar către Moscova pe parcursul a doi ani, într-o perioadă în care dictatorul sirian de atunci era îndatorat Kremlinului pentru sprijin militar, iar rudele sale cumpărau în secret bunuri în Rusia.
Advertisment
Financial Times descoperă documente care arată că regimul lui Assad, deşi se confrunta cu o lipsă acută de valută străină, trimite bancnote care cântăresc aproape două tone, în bancnote de 100 de dolari şi 500 de euro, către aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a fi depuse în bănci ruseşti sancţionate, între 2018 şi 2019.
Transferurile neobişnuite din Damasc arată modul în care Rusia, un aliat crucial al lui Assad care i-a oferit sprijin militar pentru a-şi menţine regimul, devine una dintre cele mai importante destinaţii pentru numerarul Siriei, pe măsură ce sancţiunile occidentale izolează ţara de sistemul financiar internaţional.
Titlurile zilei
Figurile din opoziţie şi guvernele occidentale acuză regimul lui Assad că a jefuit averea Siriei şi recurge la activităţi criminale pentru a finanţa războiul şi a se îmbogăţi. Transporturile de numerar către Rusia coincid cu perioada în care Siria devine dependentă de sprijinul militar al Kremlinului, inclusiv al mercenarilor din grupul Wagner, iar familia extinsă a lui Assad a început să cumpere proprietăţi de lux în Moscova.
Ce spun cei familiari cu transferurile?
David Schenker, fost asistent al secretarului de stat al SUA pentru Afaceri din Orientul Apropiat între 2019 şi 2021, declară că aceste transferuri nu sunt surprinzătoare, pentru că regimul Assad trimitea în mod regulat bani în afara ţării „pentru a-şi asigura câştigurile ilicite şi patrimoniul Siriei în străinătate”.
„Regimul trebuia să îşi aducă banii în străinătate, într-un refugiu sigur, pentru a-i putea folosi în vederea unui trai luxos… pentru regim şi cercul său de apropiaţi”, spune el.
„Rusia a fost un refugiu pentru finanţele regimului Assad timp de ani de zile”, declară Eyad Hamid, cercetător principal în cadrul Programului de Dezvoltare Legală a Siriei. Moscova devine un „centru” pentru ocolirea sancţiunilor occidentale impuse după ce Assad a înăbuşit brutal o revoltă în 2011, adaugă Hamid.
Relațiile Siriei cu Moscova se dezvoltă dramatic pe măsură ce consilierii militari ruși au susținut efortul de război al lui Assad și companiile rusești s-au implicat în valorosul lanț de aprovizionare cu fosfați al Siriei, scrie Financial Times. „Statul sirian ar putea plăti statul rus pentru o intervenție militară”, spune Malik al-Abdeh, un analist sirian.