Băncile se confruntă cu o presiune teribilă pe lichiditatea în lei, aşa că dobânzile nu vor scădea, ci vor creşte şi mai mult, scrie ZF. Cu seceta indusă de BNR, pentru controlul inflaţiei dar şi pentru controlul cursului de schimb, toate băncile au nevoie de lei. Deficitul de lei este mare şi tinde să devină din ce în ce mai mare, iar acest lucru are şi va avea implicaţii destul de mari în următoarea perioadă în asigurarea finanţării companiilor.

Pentru că au nevoie de lei şi nu prea au de unde să îi ia, băncile sunt nevoite să frâneze finanţarea. Pe partea de retail, la persoanele fizice, creditarea s-a prăbuşit. În prezent, băncile sunt pe minus pe lei. Au surplus de valută, dar nu au unde să-l plaseze având în vedere că nu mai dau credite în valută populaţiei. La nivelul companiilor, împrumuturile în euro nu sunt generalizate, deşi dobânzile sunt mai mici decât Robor.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

“BNR va majora dobânda de referință, este inevitabil. Întrebarea este dacă va fi 0.5%, 0.75% sau 1%. Și spun aceste intervale pentru că, în vară, mesajul era că ar fi majorat cu numai 0.5% acum și în următoarea ședință cu încă 0.5%, astfel încât să închidă anul la 6,5% dar, între timp, inflația tinde să nu scadă așa cum erau așteptările, iar cele mai puternice bănci centrale din lume – FED-ul din America și Banca Centrală Europeană – pare că vor majora dobânzile mult mai rapid și cu un pas mult mai mare. Asta înseamnă că BNR nu poate să rămână în spate.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.