Băncile daneze împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor mai scăzute din biro­uri introduse ca parte a eforturilor de reducere a consumului de energie.

Danemarca limitează încălzirea la 19 grade C în clădirile publice şi a încurajat companiile private să pro­ce­deze la fel pe fondul temerilor că criza energiei ar putea duce la între­ru­peri de electricitate. Aproape toate marile bănci daneze au făcut acest pas, scrie Bloomberg, citat de ZF.

La Arbejdernes Landsbank, a şasea mare bancă daneză, pături au fost oferite unui număr de 1.800 de angajaţi ca aceştia să nu îngheţe, a anunţat Peter Froulund, purtător de cuvânt al acesteia. Spar Nord Bank, a cincea ca mărime din Danemarca, oferă celor 1.600 de angajaţi ai săi pături, jachete şi cămăşi.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Din ce în ce mai mulţi nemţi re­curg la lemne de foc pentru a-şi încăl­zi locuinţele, preţurile acestora a­proa­pe dublându-se faţă de anul trecut, potrivit Euractiv.

Îngrijoraţi, nemţii îşi cumpără radiatoare electrice şi lemne de foc. Drept rezultat, preţurile lemnelor de foc au urcat cu 85,7% faţă de anul trecut. Cea mai dramatică creştere a fost înregistrată la peleţi, de până la 133,3%.

Din cauza cererii locale în creş­tere, exporturile au scăzut cu 30,3% faţă de anul trecut.

Şi importurile de sobe au crescut. Până în iulie au fost importate cu 60.000 de sobe mai mult în Germa­nia, 62,4% provenind din China. Simultan, reexporturile de sobe către ţările UE au scăzut cu 28,8%.

Pentru a se putea încălzi la iarnă, polonezii stau la cozi interminabile în faţa minelor de cărbune pentru a-şi face rezerve, notează Reuters.

Temându-se de penurii în iarnă, polonezii stau la coadă zile şi nopţi.

„E dincolo de orice imaginaţie. Oamenii dorm în maşini. Îmi amin­tesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău“, declară un pensionar.

Cererea în creştere dramatică a forţat minele de stat să raţionalizeze vânzările sau să ofere cărbunele persoanelor fizice prin intermediul unor platforme online, în cantităţi limitate.

La mina Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local ce s-a aşezat la coadă, se declară pregătit să aştepte cât va fi necesar.

„Mi-am lăsat tractorul la coadă, mă duc acasă să dorm puţin“, declară acesta.