Şeful Băncii Centrale din Olanda lansează un semnal de alarmă: BCE riscă să nu facă suficient pentru a combate inflaţia.

Banca Centrală Europeană riscă să nu înăsprească suficient politica de combatere a inflaţiei, a declarat luni şeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, adăugând că o încetinire a creşterii economice este de fapt necesară pentru a calma creşterea preţurilor, scrie Reuters.

BCE a majorat ratele cu 200 de puncte de bază în total din iulie, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte toate aşteptările, însă unii factori de decizie, inclusiv economistul şef Philip Lane, au pledat recent pentru o încetinire a ritmului de majorare a ratelor.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Îngrijorarea mea este în continuare inflaţia, inflaţia, inflaţia, inflaţia”, a declarat Knot, în cadrul unei conferinţe. “Atâta timp cât riscurile pentru perspectivele noastre privind inflaţia sunt atât de clar înreptate în sus, cred că riscul ca noi să facem prea puţin este în mod clar mai pronunţat decât să facem prea mult”, a adăugat el. “Nu ar trebui să renunţăm prea devreme şi nici să nu strigăm victoria prea devreme”.

Deocamdată, BCE încă oferă acomodare, a argumentat Knot, iar următorul pas va fi să intre într-un teritoriu care va restricţiona creşterea.

Următoarea şedinţă a BCE va avea loc pe 15 decembrie, iar factorii de decizie par să fie împărţiţi între o majorare cu 50 şi 75 de puncte de bază a ratei de 1,5%.

Minimizând riscul unei recesiuni, Knot a spus că unii indicatori recenţi au fost surprinzător de buni şi că o încetinire economică este de fapt necesară pentru a controla preţurile.

“Dacă ne uităm la Germania, unde economia se descurcă mai bine decât se temea atunci, nu este o concluzie de la sine înţeleasă că vom avea o recesiune”, a declarat Knot la o conferinţă la Paris. “Vom avea o creştere mai slabă, asta este sigur. Dar avem nevoie şi de o creştere mai slabă pentru a readuce inflaţia la ţintă”.

Un alt risc este creşterea salariilor, care a fost relativ atenuată în acest an, dar indicatorii mai recenţi sugerează o accelerare.