Banca Centrală Europeană majorează dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, până la 3,5%. În ciuda volatilității din 15 martie, băncile europene dau dovadă de reziliență, spun oficialii BCE.

Piețele reacționează. În Europa, FTSE 100 urcă cu 0,27% în urma anunțului. Dax câștigă 0,7%, iar CAC 40 are un avans de 0,9%.

Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, fondator GrowYourWealth.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

“Din punctul meu de vedere nu are un impact tocmai pozitiv pentru că, prin aceste creșteri de rate de dobândă de politică monetară impactăm randamentul bondurilor. În momentul în care impactăm randamentul bondurilor, vom vedea că băncile vor avea probleme pentru că majoritatea băncilor importante dețin aceste bonduri vechi, cu randamente mult mai mici, ceea ce nu le permite să ofere niște dobânzi destul de importante – și au un balance sheet bondurile vechi, așa cum spuneam.

Cred că Banca Centrală Europeană, pentru că s-a aflat oarecum în urma FED-ului pe partea de creșteri de rată de dobândă de politică monetară, a procedat oarecum bine astăzi menținând ceea ce a transmis din timp, adică această creștere de 0.5 puncte procentuale. De ce? A ridicat un mare semn de întrebare falimentul Credit Suisse. Dacă Banca Centrală Europeană acum venea și păstra rata de dobândă de politică monetară ca cea precedentă sau o creștea doar cu 0,25%, ridica foarte multe semne de întrebare vizavi de problemele care sunt în sectorul financiar din Europa, prin urmare decizia de 0,5 pe moment este una potrivită.”, a declarat Valentin Dragu, fondator GrowYourWealth.