• Mulți economiști consideră că Banca Centrală Europeană este prea lentă în reducerea ratelor dobânzilor pentru a stimula economia stagnantă din zona euro, scrie FT.
  • Economiștii se așteaptă ca inflația din zona euro să scadă ușor sub 2% în 2025, iar BCE să continue reducerea ratelor dobânzilor până la 2%.
  • Franța este acum considerată cea mai expusă riscurilor economice din zona euro din cauza instabilității politice și a creșterii datoriilor publice.

Mulți economiști consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) este prea lentă în reducerea ratelor dobânzilor pentru a stimula economia stagnantă din zona euro.

Un sondaj realizat de Financial Times arată că 46% dintre economiștii chestionați cred că BCE „a căzut în urma curbei”, adică nu a reacționat suficient de rapid la schimbările economice.

Doar 43% susțin că politica BCE este pe drumul cel bun, iar niciun economist nu consideră că BCE este „înaintea curbei”.

Titlurile zilei

FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.
NU E ANUL LUI TRUDEAU
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CUM VEDE BCR ANUL 2025?

Care este impactul asupra economiei după reducerea ratelor dobânzilor?

BCE reduce ratele dobânzilor de patru ori din iunie 2024, ce ajung de la 4% la 3%, datorită scăderii inflației.

Economia zonei euro continuă să scadă, iar inflația se reduce mai rapid decât anticipa BCE.

Președintele BCE, Christine Lagarde, recunoaște necesitatea unor reduceri suplimentare ale ratelor în 2025, în contextul unei creșteri economice slabe.

Care sunt previziunile economice pentru zona euro?

Prognoza FMI pentru zona euro este de o creștere economică de 1,2% în 2025, mult sub expansiunea estimată pentru SUA, de 2,2%.

Economiștii chestionați de Financial Times sunt chiar mai pesimiști și anticipează o creștere de doar 0,9%. Această diferență sugerează că ratele dobânzilor din zona euro rămân mai mici decât cele din SUA.

Care sunt criticile față de ritmul deciziilor BCE?

Unii economiști, precum Eric Dor, consideră că BCE este prea lentă în reducerea ratelor de politică monetară, ceea ce afectează negativ activitatea economică.

Karsten Junius și Erik Nielsen subliniază că BCE ar fi trebuit să acționeze mai rapid în reducerea ratelor după ce riscurile legate de inflație s-au diminuat.

Nu toți economiștii sunt de acord cu criticile față de BCE. Willem Buiter, fost economist șef la Citi, susține că ratele actuale ale BCE sunt prea scăzute și ține cont inflația persistentă și nivelul scăzut al șomajului. Aceasta este o opinie minoritară, deoarece majoritatea economiștilor consideră că BCE trebuie să continue reducerea ratelor.

Care sunt așteptările pentru reducerile de dobânzi în 2025 și 2026?

Economiștii din sondajul FT se așteaptă ca BCE să continue să reducă ratele în 2025, cu o scădere de încă un punct procentual la 2%.

Majoritatea anticipează că inflația scade la 2,1% în 2025, ușor peste ținta BCE. În ceea ce privește 2026, doar 19% dintre economiști se așteaptă ca BCE să continue reducerea ratelor.

Franța este țara cea mai expusă riscurilor economice

Sondajul arată că Franța este țara cu cele mai mari riscuri economice din zona euro, din cauza instabilității politice și a datoriilor publice în creștere.

Majoritatea economiștilor sunt preocupați de riscurile unei vânzări masive de obligațiuni de stat, în timp ce Italia, care fusese considerată anterior ea mai vulnerabilă, are acum riscuri mai mici.

Cum intervine BCE pe piețele de obligațiuni?

În ciuda îngrijorărilor despre volatilitatea piețelor franceze, majoritatea economiștilor nu cred că BCE va interveni pe piețele de obligațiuni din zona euro în 2025.

Doar 19% consideră că BCE va activa Instrumentul de Protecție a Transmisiei (TPI), folosit pentru a sprijini piețele în perioade de turbulențe economice.