Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, de la minus 0,50% la 0%

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la 0%, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Moneda euro, care a s-a prăbușit la minimul ultimilor 20 de ani în fața dolarului, are parte de o revenire de 0,5% la nici o oră de la luarea deciziei în timp ce inflația în zona euro este acum de 8,6%, comparativ cu target-ul de 2%.

„Am decis să majorăm dobânda cheie cu 50 de puncte de bază și am aprobat instrumentul de transmisie și protecție la care vo i face referire ca la TPI.

Ieșirea din zona negativă a dobânzii cheie ne permite să facem o tranziție către o abordare a dobâzii cheie la fiecare ședință. Traseul politicii monetare va fi în continuare dependent de date statistice și ne va permite să atingem target-ul de 2% pe termen mediu.”, a declarat Christine Lagarde, președinte BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat și rata de refinanțare cu 0,5% și promite o nouă majorare a dobânzii de politică monetară de cel puțin 0,5% probabil până în luna septembrie. Nici bursele europene nu au reacționat imediat.

Bursele americane, pe de altă parte, au deschis ședința de joi pe minus. S&P 500 era în scădere cu 0,26%, Dow Jones -0,44%. Nasdaq înota ca de obicei împotriva curentului, cu o creștere de 0,22% la deschiderea de ieri.

În piața commodities, aurul era la ora deschiderii burselor americane pe +0,03%, cuprul pe -1,83%, gazele RBOB pe -5,19% iar gazele naturale pe -4,03%.

Am discutat subiectul cu Paul Maior, președinte Invest Club.

„Eu cred că investitorii se cam așteptau la un 0,5%. Sunt de acord cu voi, e cam mică creșterea de 50 de puncte de bază dar, așa cum ați spus mai devreme, investitorii se așteptau și, practic, pesimismul încă continuă în piață din punctul acesta de vedere. Trebuie să ne gândim un pic și la ce se întâmplă peste oceane, în SUA, unde, dacă ne uităm, inflația a urcat la o rată anuală de 9,1%.”, a povestit Paul Maior, președinte Invest Club.