Banca centrală a Chinei a redus în mod neaşteptat dobânda cheie

  • Banca centrală a Chinei a redus în mod neaşteptat dobânda cheie cu cel mai mare procent din 2020 încoace.
  • Banca Populară a Chinei a redus marţi rata la împrumuturile pe un an – sau mecanismul de creditare pe termen mediu – cu 15 puncte de bază, la 2,5%, a doua reducere din iunie.
  • China trebuie să „accelereze ajustarea politicii macroeconomice.

Banca centrală a Chinei a redus în mod neaşteptat dobânda cheie cu cel mai mare procent din 2020 încoace, pentru a susţine o economie care se confruntă cu noi riscuri din cauza înrăutăţirii prăbuşirii pieţei imobiliare şi a cheltuielilor de consum slabe, scrie Bloomberg. 

Banca Populară a Chinei a redus marţi rata la împrumuturile pe un an – sau mecanismul de creditare pe termen mediu – cu 15 puncte de bază, la 2,5%, a doua reducere din iunie. Toţi cei 15 analişti intervievaţi de Bloomberg, cu excepţia unuia, au prezis că rata va rămâne neschimbată. O rată de politică monetară pe termen scurt a fost, de asemenea, redusă cu 10 puncte de bază.

Mişcarea surprinzătoare a avut loc cu puţin timp înainte de publicarea unor date dezamăgitoare privind activitatea economică pentru luna iulie, care au arătat o scădere generalizată a creşterii cheltuielilor de consum, a producţiei industriale şi a investiţiilor şi o creştere a şomajului.

Biroul Naţional de Statistică a declarat că cererea internă rămâne „insuficientă” şi că „bazele redresării economiei trebuie în continuare consolidate”. China trebuie să „accelereze ajustarea politicii macroeconomice şi să se concentreze pe extinderea cererii interne, pe creşterea încrederii şi pe prevenirea riscurilor”, a declarat BNS într-un comunicat.