Banca Angliei dă totul pentru a învinge inflaţia şi majorează dobânda la 2,25% în ciuda unei recesiuni.

Banca Angliei a majorat joi dobânda sa cheie la 2,25%, de la 1,75%, şi a declarat că va continua să “răspundă cu fermitate, după cum este necesar” inflaţiei, în ciuda intrării economiei în recesiune, scriee Reuters.

BoE estimează că economia Marii Britanii se va contracta cu 0,1% în al treilea trimestru – parţial din cauza întreruperilor cauzate de funeraliile Reginei Elisabeta – ceea ce, combinat cu o scădere a producţiei în al doilea trimestru, corespunde definiţiei unei recesiuni tehnice.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Economiştii intervievaţi de Reuters săptămâna trecută prognozaseră o repetare a creşterii de jumătate de punct a ratelor din august, dar pieţele financiare mizaseră pe o creştere de trei sferturi de punct, cea mai mare din 1989, cu excepţia unei scurte încercări eşuate în 1992 de a susţine lira sterlină.

Măsura luată de BoE urmează deciziei de miercuri a Rezervei Federale a SUA de a majora dobânda sa cheie cu trei sferturi de punct procentual.

“În cazul în care perspectivele vor sugera presiuni inflaţioniste mai persistente, inclusiv din cauza cererii mai puternice, Comitetul va reacţiona cu fermitate, după cum este necesar”, a declarat BoE, folosind o formulare similară cu cea din lunile anterioare pentru intenţiile sale de politică monetară.

De asemenea, comitetul a votat în unanimitate pentru a reduce deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de 838 de miliarde de lire sterline ale BoE cu 100 de miliarde de lire sterline în cursul anului viitor.

În prezent, BoE se aşteaptă ca inflaţia să atingă un vârf de puţin sub 11% în octombrie, sub maximul de 13,3% pe care îl prognoza luna trecută, înainte ca Liz Truss să câştige conducerea Partidului Conservator şi să devină prim-ministru al Marii Britanii, cu promisiunea de a plafona tarifele la energie şi de a reduce taxele.

Inflaţia va rămâne peste 10% pentru câteva luni după octombrie, înainte de a scădea, a precizat BoE.

Inflaţia preţurilor de consum a scăzut la 9,9% în iulie, de la un maxim al ultimilor 40 de ani de 10,1% în august, prima scădere din aproape un an.

Vineri, noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng va oferi mai multe detalii despre planurile fiscale ale guvernului, care ar putea însuma peste 150 de miliarde de lire sterline de stimulare.