Furtuna perfectă loveşte în inima elitei chineze: Pandemia, războiul, politica anti-covid şi tulburările de pe marile pieţe bursiere au început să „muşte” din averile miliardarilor din China.

Potrivit unei liste anuale a bogaţilor, anul acesta, averile super-bogaţilor din China au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două decenii, în condiţiile războiului dintre Rusia şi Ucraina, ale măsurile “zero-covid” şi scăderii pieţelor bursiere, scrie CNN.

Lista Hurun, care clasifică cei mai bogaţi oameni din China cu o avere netă minimă de 5 miliarde de yuani (692 de milioane de dolari), a declarat că doar 1.305 persoane au atins acest nivel în acest an, în scădere cu 11% faţă de anul trecut. Averea totală a acestora a fost de 3.500 de miliarde de dolari, în scădere cu 18%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Între timp, numărul persoanelor cu 10 miliarde de dolari a scăzut cu 29, ajungând la 56, iar numărul miliardarilor în dolari a scăzut cu 239, ajungând la 946 în acest an, a adăugat acesta.

“Anul acesta s-a înregistrat cea mai mare scădere în Hurun China Rich List din ultimii 24 de ani”, a declarat Rupert Hoogewerf, preşedinte şi cercetător şef al firmei de cercetare Hurun Report, care întocmeşte clasamentul.

Perspectivele economice globale au fost puternic afectate în acest an de războiul din Ucraina şi de încetinirea creşterii economice în China, care, la rândul ei, a fost exacerbată de politicile ultra-stricte privind Covid şi de o prăbuşire imobiliară.

O reprimare de doi ani a reglementărilor care a afectat cele mai mari nume din domeniul tehnologiei din China, precum Alibaba Group şi Tencent şi îngrijorările că liderul Xi Jinping va sacrifica creşterea în favoarea ideologiei în cel de-al treilea mandat al său, au cântărit, de asemenea, asupra încrederii investitorilor, iar pieţele bursiere din Hong Kong şi din China continentală s-au prăbuşit în ultimele săptămâni.

Yang Huiyan, femeia de afaceri care se află în spatele Country Garden Holdings Co Ltd, care, la fel ca mulţi alţi dezvoltatori chinezi, s-a luptat cu probleme legate de datorii, şi-a văzut averea scăzând cu 15,7 miliarde de dolari, cea mai mare din lista 2022.

Zhong Shanshan, ale cărui companii listate la bursă sunt îmbuteliatorul de apă Nongfu Spring şi dezvoltatorul de vaccinuri Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, a ocupat primul loc pe listă pentru al doilea an consecutiv, cu o avere care a crescut cu 17%, ajungând la 65 de miliarde de dolari.

Fondatorul ByteDance, proprietarul TikTok, Zhang Yiming, a ocupat locul al doilea, dar şi-a văzut averea scăzând cu 28%, la 35 de miliarde de dolari, din cauza scăderii evaluării ByteDance. Pe locul al treilea s-a clasat Zeng Yuqun, preşedintele gigantului de baterii CATL.

Fondatorul Tencent, Pony Ma, a înregistrat a doua cea mai mare scădere a averii, de 14,6 miliarde de dolari, pe fondul scăderii preţurilor acţiunilor din sectorul tehnologic, ocupând locul cinci pe listă. Fondatorul Alibaba, Jack Ma şi familia sa au coborât patru poziţii, ajungând pe locul 9.