Autorităţile de reglementare americane au preluat duminică controlul unei a doua bănci şi au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar putea retrage banii de la creditorii mai mici, după prăbuşirea rapidă, la sfârşitul săptămânii trecute, a Silicon Valley Bank, scrie WSJ. 

Măsurile, care includ garantarea tuturor depozitelor SVB, au fost concepute pentru a consolida încrederea şubredă în sistemul bancar. Acestea au fost anunţate în comun duminică seară de către Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală şi Federal Deposit Insurance Corp.

Autorităţile de reglementare au anunţat că au preluat duminică controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru companiile de criptomonede. Deponenţii băncii din New York vor fi despăgubiţi, au declarat oficialii.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei a declarat că aceste măsuri nu constituie un plan de salvare, deoarece deţinătorii de acţiuni şi obligaţiuni ale SVB şi Signature nu vor fi protejaţi.

Fed şi Trezoreria au declarat separat că vor folosi autorităţile de împrumut de urgenţă pentru a pune la dispoziţie mai multe fonduri pentru a satisface cererile de retrageri bancare, un efort suplimentar pentru a preveni atacurile asupra altor bănci.

“Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a opri panica deponenţilor”, a declarat William Dudley, care a fost preşedinte al Fed din New York între 2009 şi 2018. “Ceea ce vă spune este că riscurile pentru sistemul financiar nu sunt legate doar de marile bănci din centrul monetar”.

Oficialii au făcut pasul extraordinar de a desemna SVB şi Signature Bank ca fiind un risc sistemic pentru sistemul financiar, ceea ce oferă autorităţilor de reglementare flexibilitate pentru a garanta depozitele neasigurate.

Oficialii au declarat că deponenţii de la SVB vor avea acces luni la toţi banii lor.

Fondul guvernamental de asigurare a depozitelor bancare va acoperi toate depozitele de la cele două bănci, în loc de suma standard de 250.000 de dolari. Autorităţile federale de reglementare au declarat că orice pierdere a fondului guvernamental va fi recuperată printr-o evaluare specială a băncilor şi că contribuabilii americani nu vor suporta nicio pierdere.

Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultoasă, în care a avut loc o încercare nereuşită de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Autorităţile de reglementare au intervenit şi au pus sechestru vineri, într-o prăbuşire uimitoare pentru un creditor a cărui dimensiune s-a cvadruplat în ultimii cinci ani şi care a fost evaluat la peste 40 de miliarde de dolari până anul trecut.