• Dima, Tavex: Aurul fizic nu prezintă un risc de contrapartidă.
  • Aurul se tranzacționează azi la 3.226 $ pe uncie.
  • Prețul unciei de aur crește cu 23% în 2025.
  • România deține 103,6 tone de aur, adică 9,5% din rezervele BNR.
  • Românii cumpără cu 65% mai mult aur în T1/2025 an/an.

Aurul fizic nu prezintă un risc de contrapartidă, spre deosebire de active precum obligațiunile sau acțiunile, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România. Odată ce tranzacția e încheiată, aurul devine proprietatea cumpărătorului. Printre alte motive se numără performanța aurului în perioade de criză și protecția împotriva inflației”, spune el.

Aurul se tranzacționează azi la 3.226 pe uncie și crește cu 23% în 2025. România deține 103,6 tone de aur, adică 9,5% din rezervele deținute de BNR. De ce nu cumpără BNR aur? Pentru că asigură lichiditate piețelor financiare, în special celor valutare și mențină, în mod artificial, cursul de schimb EUR/RON în jurul valorii de 4,97, potrivit Tavex. Cantitatea de aur achiziționată de români crește în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 65% față de T1 2024. Românii încep să înțeleagă că deși prețul aurului s-a majorat semnificativ în ultimul an, viitorul poate aduce randamente și mai mari”, mai spune Victor Dima.

Ce spune Victor Dima, manager trezorerie, Tavex România, pentru Aleph Business?

Este aurul cel mai bun activ al lui 2025 până-n prezent?

„Până în prezent, există multe bunuri în care se pot investi și pot aduce randamente diferite cu siguranță. Într-adevăr, observăm o creștere foarte mare a prețului în ultima perioadă, însă aurul tot timpul a fost un activ de refugiu pentru investitori, astfel încât este important în momentul în care îl alegem ca parte din portofoliu sau dorim să alocăm o sumă mai mare în acesta, trebuie să ne gândim foarte mult ce așteptări avem.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Dacă trăim într-o perioadă incertă, cum este în prezent situația actuală la nivel internațional, asta cu taxele mărite, atunci cu siguranță aurul poate să ofere o protecție în aceste perioade și să protejeze, să spunem, economiile investitorilor, până când lucrurile se vor calmă sau se va decide o direcție în care vom merge”, spune el.

La ce preț vezi uncia la final de an?

„Este greu de preconizat exact în ce direcție se va aduce prețul, pentru că există foarte mulți factori care se au în vedere. În primul rând, cum am menționat, avem situația cu o rata de vânzilor care se va stabili undeva pe la jumătatea anului, dacă va scădea sau nu. Implicit, de obicei în trecut când rata dobânzii a fost mică, prețul aurului a avut creșteri și a devenit o investiție mai apetisantă pentru investitori, astfel încât putem și preconiza că până la finalul anului, în funcție de aceste decizii, putem să avem o creștere, poate chiar undeva în jur de 3.700 de euro, cum se preconizează de anumiți economiști, însă până nu vom afla exact cum se vor stabiliza lucrurile și în special și între China și Statele Unite cu războiul taxelor pe importuri, nu putem să avem o imagine amplă de în ce direcție se va duce prețul”, adaugă el.