• BNR se reuneşte azi pentru a treia şedinţă de politică monetară din 2025, după menţinerea dobânzii la 6,5% în ianuarie și februarie.
  • Analiştii anticipează menţinerea dobânzii-cheie, pe fondul riscurilor fiscale, inflaţiei și tensiunilor comerciale globale.
  • Reducerea dobânzii ar sprijini creditarea și economia, aflată în încetinire, scrie ZF.
  • UPDATE: BNR menține dobânda-cheie la 6,5%.

UPDATE

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României decide să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, precum și ratele dobânzilor pentru facilitățile de creditare și depozit la 7,5%, respectiv 5,5% pe an.

Această decizie survine în contextul unei economii aflate sub presiune din cauza problemelor fiscale interne și riscurilor inflaționiste, precum și în urma impactului războiului comercial declanșat de administrația Trump.

Banca centrală estimează că inflația continuă să fluctueze în prima parte a anului 2025, cu o creștere moderată a prețurilor în al doilea trimestru, în principal din cauza evoluțiilor prețurilor energiei și alimentelor.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul de administraţie al BNR se întruneşte astăzi pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din anul 2025 după ce în ianuarie şi februarie menține dobânda-cheie, iar în anul 2024 sunt operate doar două reduceri ale ratei, până la 6,5%, de la 7% în anul 2023, scrie ZF.

Majoritatea analiştilor anticipează că Banca Centrală va menţine dobânda-cheie la 6,5% şi astăzi, dacă avem în vedere în special problemele fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi efectele războiului comercial pornit de administraţia americană Trump.

Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei, care încetinește puternic. Odată cu relaxarea politicii monetare s-ar ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar mai reduce dobânzile la credite.