Apar primele întreruperi de energie electrică la nivel național în Ucraina

Sursă foto: Mediafax

Ucrainenii s-au confruntat joi cu primele întreruperi de energie electrică la nivel naţional. Autorităţile au început să restricţioneze furnizarea de electricitate pentru a permite companiilor să repare instalaţiile care au fost lovite de atacurile aeriene ruseşti, potrivit Reuters.

Autorităţile le-au transmis ucrainenilor că ar trebui să reducă la minimum consumul de electricitate între orele 7.00 şi 23.00 şi să se pregătească pentru pene de curent temporare dacă acest lucru nu va fi făcut.

Nu a fost anunţat un program pentru întreruperi, dar oraşe mari precum capitala Kiev şi Harkov, în nord-est, au anunţat restricţii privind utilizarea transportului public cu propulsie electrică, cum ar fi troleibuzele şi tramvaiele, şi au redus frecvenţa trenurilor la metrou.

DTEK, un important furnizor de electricitate din Kiev, i-a anunţat pe consumatori că va face tot posibilul pentru a se asigura că întreruperile nu vor dura mai mult de patru ore.

Întreaga regiune Sumî, care se învecinează cu Rusia, va rămâne aproape toată ziua (intervalul 07:00-23:00) fără apă, transport electric şi iluminat public.

„Avem nevoie de timp pentru a restabili centralele electrice, avem nevoie de un răgaz din partea consumatorilor noştri”, a spus Volodimir Kudrytskyi, şeful operatorului de reţea Ukrenergo.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că loviturile aeriene ruseşti au avariat 30% din centralele electrice din Ucraina în doar o săptămână.

„Vă rugăm să vă limitaţi consumul de electricitate şi să nu folosiţi acele aparate care consumă multă energie”, le-a spus el ucrainenilor în discursul zilnic.

Începând de săptămâna trecută, Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii critice din Ucraina.