ANRE a aplicat în 2021 amenzi de 15 mil. lei pentru manipularea pieței de energie. E.ON și MET ENergy, printre firmele amendate

  • ANRE a aplicat în 2021 amenzi de 15 mil. lei pentru manipularea pieței
  • Piața de energie avea în 2021 o valoare de 50 de mld. de lei
  • Printre firmele amendate: MET Energy, E.ON, Premier Energy

Pe o piață de furnizare a energiei electrice și gaze de 50 de mld. de lei, ANRE a aplicat în 2021 amenzi de 15 mil. de lei, pentru manipulare sau tentativă de manipulare a pieței de energie. Din 2018, ANRE a demarat 68 de investigații și a dus la capăt 49, până pe 19 septembrie.

Printre firmele amendate: MET Energy România, E.ON Energie România, Nova Power and Gas sau Premier Energy. Niciuna dintre ele nu a răspuns solicitărilor colegilor de la ZF de a comenta situația. Ca exemplu, E.ON a primit o amendă de 800 de mii de lei, la o cifră de afaceri de 6,8 mld. de lei, în 2021. MET Energy – 400 de mii de lei amendă, cifră de afaceri de 2,5 mld. lei.

Este statul prea delicat în sancționarea manipulării de pe piața energiei? Am discutat subiectul cu Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Energiei.

„Dacă mă întrebați pe mine, manipularea pieței este foarte greu de dovedit. Nu sunt convins că ei au încercat să manipuleze piața atâta timp cât discutăm despre o piață pe ziua următoare și intraday, o piață cuplată. Noi suntem cuplați cu celelalte țări ale Uniunii Europene. Aceste amenzi cu siguranță vor fi contestate de cei pe care i-ați enumerat în acest moment, iar prețurile amenzilor sunt prețurile conform legii.”, a declarat Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Energiei.