• O altă pandemie ar putea provoca pierderi economice de 13.600 miliarde de dolari economiei mondiale, pe o perioadă de cinci ani, estimează compania de asigurări comerciale Lloyd’s of London.
  • Pierderile ar putea ajunge la 41.700 miliarde de dolari în cel mai sever scenariu și are reduce PIB-ul global cu 1,1% – 6,4%.
  • Industria asigurărilor dezvoltă produse pentru a acoperi focarele de boli infecțioase și pentru întreruperea evenimentelor din cauza pandemiei.

O altă pandemie umană ar putea provoca pierderi economice de 13.600 miliarde de dolari economiei globale, pe o perioadă de cinci ani, estimează compania de asigurări comerciale Lloyd’s of London, potrivit Reuters.

Care ar fi cauza unei posibile pandemii?

Impactul ar proveni în principal din perturbările industriei globale, cauzate de măsurile locale de izolare și restricționarea călătoriilor internaționale.

Analiza realizată de Lloyd’s și Centrul Cambridge pentru Studii de Risc arată că, în cel mai sever scenariu, pierderile ar putea ajunge la 41.700 miliarde de dolari, ceea ce ar echivala cu o scădere a PIB-ului global între 1,1% și 6,4%. În cel mai puțin grav scenariu, pierderile ar putea fi de 7.300 miliarde de dolari.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

Pandemia de COVID-19 și măsurile de izolare au cauzat perturbări economice majore și continuă să aibă un impact, în special în ceea ce privește inflația. De asemenea, au generat dispute legale legate de acoperirea pierderilor de către asigurări.

Lloyd’s nu a estimat costul pandemiei de COVID-19 în raportul său.

Industria asigurărilor dezvoltă produse care acoperă focarele de boli infecțioase, întreruperea și anularea evenimentelor din cauza pandemiei și procesul de dezvoltare, depozitare și transport al vaccinurilor.

Cât pierde economia României în pandemia Covid-19?

Criza Covid-19 afectează semnificativ economia României, care în 2020 înregistrează o contracție de minus 3,9% prin diferite canale – întreruperi ale lanțului de aprovizionare din industrie, în special sectorul auto, scăderea cererii externe, închiderea frontierelor și restricțiile interne, arată o analiză mai veche a Allianz Trade.

Cine a dus în spate economia României în pandemie?

Doar 23 din cele 65 de sectoare majore din economie au fost pe plus în 2020 şi în 2021, scrie ZF.

În 2021, majoritatea industriilor au avut performanțe mai bune decât în 2020, când multe sectoare au înregistrat scăderi semnificative din cauza pandemiei. Anul trecut, 23 de domenii au reușit să crească atât în 2020, cât și în 2021. Aceste sectoare au adunat peste 410.000 de firme, cu afaceri de 1.100 miliarde de lei și 2 milioane de salariați, contribuind cu mai mult de 50% la economia totală a României. Printre cele mai performante sectoare se numără comerțul cu amănuntul, construcțiile și sectorul sănătății, care a înregistrat o creștere semnificativă de 28,4%. Creșterea acestor domenii, precum serviciile informatice și cercetarea-dezvoltarea, sugerează o economie mai complexă și în dezvoltare sustenabilă.