• Donald Trump și Kamala Harris susțin politici diametral opuse.
  • Ambii candidați doresc menținerea ratei dobânzii la nivel scăzut.
  • Istoric, indicele S&P500 crește indiferent de cine câștigă, republican sau democrat.

Alegerile din SUA

Analiza prezintă părerile fiecăru candidat în legătură cu cele mai importante și actuale aspecte ce afectează un investitor, conform XTB România.

Alegerile prezidențiale din SUA au loc la fiecare 4 ani. În 2024, acestea sunt programate pentru marți, 5 noiembrie, iar inaugurarea va avea loc pe 20 ianuarie 2025. Alegătorii vor vota, de asemenea, pentru candidații la Congresul SUA, compus din Camera Reprezentanților și Senatul SUA. Alegerile din acest an vizează întreaga Cameră a Reprezentanților (435 de membri aleși la fiecare 2 ani), precum și 1/3 din Senat (33 de membri pentru un mandat de 6 ani).

Sistemul de vot din SUA se învârte în jurul Colegiului Electoral, format din 538 de membri. Fiecare stat are alocat un număr de electori, proporțional cu populația sa. Candidatul câștigător trebuie să întrunească mai mult de jumătate din voturile electorale (270). În consecință, un nou președinte nu trebuie neapărat să obțină majoritatea voturilor exprimate de alegători, aceasta fiind diferența esențială dintre sistemul de vot din SUA și votul cu majoritate simplă.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

În cadrul sistemului Colegiului Electoral, un candidat poate obține Biroul Oval cu un avantaj de doar câteva mii de voturi. Majoritatea statelor sunt ferm aliniate fie candidaților republicani, fie celor democrați, astfel încât lupta reală pentru alegători are loc în așa-numitele „state pivot (swing states)”, unde sondajele de opinie nu dau un avans semnificativ unuia dintre candidați. Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nordsunt statele care se încadrează în această categorie în acest an.

Alegerile din SUA, o perspectivă a investitorului

Donald Trump devine aproape sigur pe victorie în iulie în cursa pentru presedinție din noiembrie 2024. Problemele de sănătate ale președintelui Joe Biden cauzează o scădere semnificativă a popularității sale. Tentativa nereușită de asasinat asupra lui Trump în timpul campaniei din Butler, Pennsylvania (unul dintre statele cheie), par să pecetluiască cursa prezidențială.

Trebuie subliniat faptul că Trump și-a axat campania pe atacarea politicilor și atitudinii lui Joe Biden, motiv pentru care schimbarea bruscă a candidaturii Partidului Democrat de la Joe Biden la actualul vicepreședinte, Kamala Harris, a schimbat cursa electorală din SUA. În acest articol, afli despre:

● Care sunt profilurile candidaților și pozițiile lor cu privire la problemele cheie ale pieței

● Cum ar putea reacționa piețe precum US500, EURUSD, aurul sau petrolul la rezultatele alegerilor

● Care sunt companiile importante din perspectiva ambilor candidați

● Cum arată sistemul electoral din SUA și ce trebuie să urmărești atunci când tranzacționezi în noaptea alegerilor

Despre impozite

  • Trump vrea să introducă un tarif de bază pentru toate importurile de bunuri și un tarif de 60% pentru bunurile importate din China, să reducă impozitele pentru persoane fizice și succesiuni și să scadă rata impozitului pe profit de la 21% la 20%
  • Harris vrea un impozit de minim 25% pentru persoanele fizice cu o avere mai mare de 100 de milioane de dolari, să crească impozitul pe profit de la 21% la 28% și un impozit de 45% pe căștigurile de capital pentru investițiile pe termen lung în SUA, dar și creșterea taxei de răscumpărare a acțiunilor de la 1% la 4%. Lucrătorii care primesc bacșiș și părinții care cresc copii primesc reduceri fiscale.

Pe scurt, Trump taxează importul și sprijină mediul de business american, iar Harris taxează mai puternic mediul de business american și sprijină lucrătorii cu venituri mici și familia.

Despre războiul Rusia-Ucraina

  • Trump caută să oprească conflictul cât mai repede și să se asigure că statele membru NATO respectă cota de cheltuieli militare.
  • Harris oferă ajutor militar și financiar necondiționat pentru Ucraina și probabil sprijină aderarea Ucrainei la NATO.

Despre conflicul Israel/Hamas

  • Trump caută să oprească cât mai rapid conflictul și oferă sprijin necondiționat Israeului.
  • Harris sprijină și ea Israelul și este posibil să țină cont și de dorințele palestinienilor în negocierea păcii.

Despre China și Taiwan

  • Pentru Trump, China este un concurent și o amenințare la adresa SUA. Trump oferă sprijin necondiționat pentru Taiwan și vrea să taxeze semnificativ produsele chinezești.
  • Harris menține relații mai bune cu China și nu pune așa presiuni pentru taxarea produselor chinezești. Harris oferă și ea sprijin necondiționat pentru Taiwan.

Despre criptomonede

  • Trump vrea să introducă un sistem de rezervă de stat pentru Bitcoin, printr-un plan de a achiziționa Bitcoin la un interval lunar și să reducă reglementările.
  • Harris susține în continuare reglementarea pieței în acord cu persoanele cheie din industrie.

Despre climă și mărfuri

  • Trump pune accentul pe energia convențională, ridicarea limitelor de emisii pentru centralele electrice și construirea mai multora.
  • Harris pune accent pe energia verde, combaterea reprezentanților substandard ai industriei petroliere și pe menținerea limitelor privind forajele.

Despre FED

  • Trump vrea mai mult control asupra FED și susține dobânzile mai mici pentru a obține finanțarea programului său electoral.
  • Harris vrea să mențină independența FED și susține și ea dobânzile mai mici pentru finanțarea programului electoral.

Despre piețele de capital

  • Trump este văzut ca un aliat al întreprinzătorilor americani prin regimul fiscal mai favorabil, în special pentru companiile cu capitalizare mică, și printr-o birocrație mai redus. Trump a dorit și în trecut revenirea capitalului în țară și scutiri fiscale punctuale.
  • Companiile Big Tech sunt unul dintre donatorii importanți ai campaniei lui Harris, astfel încât o victorie a candidatei le-ar putea sprijini direct. Totuși, creșterea impozitelor pe profit le va afecta și pe acestea. Harris menține o linie dură în ceea ce privește fuziunile și aplicarea normelor antitrust.

Piețe importante

US500

Indicele S&P500 câștigă irelevant de cine iese președinte. Performanța la 12 luni de le alegeri și înainte de 12 luni de alegeri pentru 10 candidați, 5 câștigate de republicani și 5 de democrați, a fost mereu pozitivă. Cu mici probleme uneori, dar care nu țineau de victoria unui republican sau a unui democrat, ci de evenimente mult mai complexe. De exemplu, la 12 luni după alegerile din anul 2000, randamentul a fost unul scăzut, dar nu din cauza alegerii lui George H.W. Bush, ci de criza exploziei bulei dot-com. Un alt exemplu este în 2008, când randamentul a fost negativ, dar nu din cauza alegerii lui Barack Obama, ci de criza financiară globală în curs.

Există o mare diferență între politicile fiscale ale celor doi candidați, Trump și Harris. Din această perspectivă, politicile lui Trump par a fi mai bune pentru economie și pentru piețele bursiere. Pe de altă parte, politicile fiscale ale Kamalei Harris ar fi probabil puse în aplicare doar în cazul victoriei sale și al unei preluări a Congresului de către democrați.

Pe scurt, Trump poate implementa mai repede și mai ușor planul său decât poate Harris.

PETROLUL

Pe termen lung, dacă Harris câștigă, este așteptat ca prețurile să crească, fapt legat de reticența ei de a crește producția și de lipsa de influență asupra OPEC+, vizibilă fiind în timpul președinției lui Biden.

Pe de altă parte, victoria lui Trump ar putea avea un impact negativ asupra petrolului pe termen lung. Trump dorește autosuficiență energetică, ceea ce ar trebui să conducă la creșterea producției de petrol și gaze. Trump, în timpul presdinției sale arată că are o influență mai mare asupra acțiunilor OPEC. Dacă își respectă promisiunile de a pune capăt conflictelor geopolitice din întreaga lume, acest lucru ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra prețurilor.

AURUL

Pe termen lung, dacă Harris câștigă, este așteptat ca prețurile să crească, fapt legat de reticența ei de a crește producția și de lipsa de influență asupra OPEC+, vizibilă fiind în timpul președinției lui Biden.

Pe de altă parte, victoria lui Trump ar putea avea un impact negativ asupra petrolului pe termen lung. Trump dorește autosuficiență energetică, ceea ce ar trebui să conducă la creșterea producției de petrol și gaze. Trump, în timpul presdinției sale arată că are o influență mai mare asupra acțiunilor OPEC. Dacă își respectă promisiunile de a pune capăt conflictelor geopolitice din întreaga lume, acest lucru ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra prețurilor.

EURUSD

O victorie a lui Harris ar putea slăbi dolarul, prin politica democraților de stimulare prin creșterea datoriei. În schimb, Victoria lui Trump ar putea consolida dolarul pe teren scurt prin acțiuni ce promovează creșterea economică. Totuși, de ținut cont că creștere economică mai mare înseamnă și un potential de inflație.

Trump sprijină în mod direct piața de capital, dar acțiunile sale pot fi imprevizibile și să aibă un efect ambiguu asupra dolarului pe termen lung.

Subliniem faptul că ambii candidați doresc rata dobânzii mai mica, lucru care nu este favorabil dolarului, dar acest lucru este probabil deja luat în calcul de piețe.

Acțiuni la bursă cu posibil impact pozitiv

În cazul victoriei lui Trump:

  • Schlumberger, (SLB.US) –  Sectorul Energetic – lider în domeniul serviciilor petroliere, Trump vrea să relaxeze reglementările și să susțină folosirea combustibililor fosili
  • Coinbase (COIN.US) – Sectorul Criptomonedelor – Trump a semnalat în mai multe rânduri susținerea industriei crypto, mai ales după ce a apărut și la conferința Bitcoin 2024
  • Intel (INTC.US) – Sectorul Tehnologic – ar beneficia direct de reîntoarcerea la taxele vamale, deoarece majoritatea fabricior Intel se află pe teritoriul SUA

În cazul victoriei lui Harris:

  • Centene (CNC.US) –  Industria Medicală – extinderea Medicaid și Medicare sunt premise cheie pentru dezvoltarea afacerii Centene
  • Aurora Cannabis (AUR.US) –  Industria Medicală – Harris este primul candidat la președinție mai îngăduitor cu marijuana
  • Enphase Energy (ENPH.US) – Sectorul Energiei Regenerabile – Harris sprijină sectorul energiei verde, iar Enphase produce stații de încărcare pentru mașini ș ioferă tehnologii pentru energiei fotovoltaice și depozitarea aceste

Acțiuni la bursă cu posibil impact negativ

În cazul victoriei lui Trump:

  • First Solar (FSLR.US) – Sectorul Energiei Regenerabile – lider în producția de panouri solare, Trump ar putea retrage sprijinul guvernamental pentru aceasta
  • Apple (AAPL.US) – Sectorul Tehnologic – războiul tarifar cu China ar putea aduce probleme suplimentare pentru vânzările pe piața chineză, iar Apple deja are probleme în sectorul Regatulu Mijlociu
  • General Dynamics (GD.US) – Sectorul Apărării – diversificarea contractorilor odată cu impunerea cotei de 3% pentru cheltuielile de apărare și oprirea războiului din Ucraina

În cazul victoriei lui Harris:

  • Smith & Wesson (SWBI.US) – Industria de Armament – democrații doresc un control mai strict al armelor
  • Ford (F.US) – Industria Auto – Ford vinde doar 3% mașini electrice, iar Harris va continua să reducă emisiile
  • AbbVie (ABBV.US) – Industria Medicală – există așteptări pentru reducerea prețurilor medicamentelor în contextul continuării cu Medicare