• Soldul creditelor ipotecare crește de aproape patru ori în ultimii 16 ani și ajunge la 21,7 miliarde de euro, se arată într-un raport SVN Credit.
  • 88% dintre creditele ipotecare sunt în moneda națională, comparativ cu 8% în 2008.
  • Ponderea creditelor ipotecare în PIB este estimată la 6,7%, mult sub media europeană de 40%.

Totalul creditelor acordate persoanelor fizice și aflate în plată ajunge la 37,4 miliarde de euro la finalul luni septembrie din acest an, în creștere cu 6,6% comparativ cu finalul lui 2023. Majorările sunt înregistrate atât pe segmentul creditelor ipotecare, cât și în ceea ce privește creditele de consum, potrivit unei analize realizate de către brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit România.

Cum evoluează soldul creditelor ipotecare?

Soldul creditelor ipotecare crește constant în ultimii ani și ajunge la 21,7 miliarde de euro la sfârșitul trimestrului trei din 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 2% față de finalul anului trecut. În prezent, creditele ipotecare constituie 58% din totalul creditelor aflate în plată.

În 2008, soldul creditelor ipotecare era de 5,7 miliarde de euro. Creșterea exponențială reflectă nu doar o expansiune a pieței imobiliare, ci și o schimbare a preferințelor consumatorilor. Ponderea acestor credite în produsul intern brut crește semnificativ, și se estimează că va atinge 6,7% la finalul acestui an.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

88% dintre creditele ipotecare sunt denominate în moneda națională, ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de anul 2008, când 8% dintre acestea erau acordate în lei. Tendința sugerează o stabilizare a economiei și o preferință tot mai mare pentru creditele în moneda națională.

”Dezvoltarea economică continuă a dus la necesitatea unui spațiu locativ nou, mai eficient și mai generos din punct de vedere al suprafeței. Iar unul dintre efectele îmbunătățirii condițiilor de trai este reprezentat de modificarea structurii soldului total de credite, care în ultimii 15 ani a înregistrat o transformare radicală, finanțările ipotecare devenind majoritare. Piața creditelor ipotecare are în continuare un potențial uriaș de creștere, existând premisele pentru o nouă dublare în următorul deceniu, mai ales dacă avem în vedere că piețele ipotecare din vestul Europei sunt si de peste 10 ori mai mari față de cea locală”, spune Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.