Șase luni de când Rusia a invadat Ucraina. Un atac neprovocat urmat de sancțiuni, contre politice, tensiune la nivel global.

Economia, deja zdruncinată de pandemie, a încasat lovituri puternice. Întreruperea lanțurilor de aprovizionare și șantajul energetic de la Kremlin au dus prețurile la niveluri record, au crescut inflația, au adus teama de recesiune. FMI a redus prognoza de creștere economică globală pentru 2022 până la 3,2%, în scădere cu 0,4% față de estimarea din aprilie. Inflația este la maximul ultimilor 40 de ani în Statele Unite și Marea Britanie. Germania gâfâie, fără resursele de energie din Rusia, și se pregătește de raționalizări și de o iarnă grea. Ca toată Europa, de altfel.

Prețul gazelor s-a dublat în ultimele șase luni. Iar Rusia amenință că ar putea crește cu încă 60% până la iarnă. Cu războiul la graniță, România încă rezistă.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Economia noastră a crescut cu 5,8% în primul semestru, dar pericolul e aici. La nivel global.

Am făcut o analiză a ultimelor șase luni împreună cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

“În primul rând am învățat noi și toată Europa că suntem total nepregătiți în fața amenințărilor Rusiei. Doar americanii și britanicii au fost ceva mai bine pregătiți. Europa și în primul rând Germania își dă seama că cei 60 de ani de concubinaj cu Rusia la un moment dat au avut ca rezultat ceea ce se întâmplă acum. Germania nu și-a diversificat resursele energetice. Ani de zile a trăit din gazul ieftin de la ruși, ceea ce i-a permis să crească foarte mult în ultimii 30 de ani, mai ales după formarea Uniunii Europene.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial ZF.