• Indicele confidex este la un nivel de 52, este cel mai mare nivel de încredere înregistrat vreodată , pe când Serviciile și industria IT sunt caracterizate la cel mai ridicat nivel de optimism.
  • Cu cat compania este mai mare, cu atât managerii sunt mai optimiști, iar în ultimele 6 luni, pentru unul din trei manageri romani, situația s-a înrăutățit.
  • 3 din 4 manageri romani estimează că economia românească se va deteriora și anticipează o creștere a inflației în următoarele șase luni.

Indicele CONFIDEX este un barometru al încrederii mediului de afaceri în economie, a rămas stabil la 52 de puncte în a doua jumătate a anului 2024. Deși valoarea este similară celei din S1 2024, analiza arată o creștere a nivelului de precauție printre managerii și antreprenorii din România.

UPDATE: Ce spun managerii din economia românească?

“Managerii sunt mult mai optimiști în felul de la anul care începe și în semestrul 2 ei sunt ușor mai pesimiști, mai neîncrezători, pentru că vine iarna și cu provocările ei. Deși suntem la un maxim de încredere astăzi, pentru semestrul 2, măsurat ever, și foarte aproape de indicele măsurate în semestrul 1 acestui an, 52 vs 52,5, deci nu avem o diferență foarte mare, dar spuneam că este pentru prima dată când acest nivel de încredere în economie se depărtează un pic sau se detașează un pic de modul în care ei sunt relaxați, managerii români sunt relaxați sau îngrijorați.

Și, într-adevăr, așa cum ați arătat deja, gradul lor de îngrijorare crește și avem 34% dintre managerii care se declară îngrijorați. Această îngrijorare, din punctul meu, vine din două aspecte. În primul rând, dintr-un aspect macro, în care avem pentru următoarele șase luni 73% dintre managerii care cred că economia României se va înrăutăți și, tot așa, pentru prima dată de când măsurăm în cele 11 ediții, avem 50% dintre managerii care consideră că situația propriei lor companii se va înrăutăți în următoarele șase luni.” – adaugă Andrei Cionca, co-fondator ROCA Investments

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE
TRUMP STIMULEAZĂ TESLA
META LABS ADUC RAY-BAN META ÎN L.A.

Mai există și optimism în rândul managerilor

“57% și ăsta este cel mai bucurător pentru mine, spun că ar trebui să exploreze surse de finanțare alternative, adică cumva să-și ia această centură de siguranță, să-și ia lângă ei un investitor din investiții alternative, fie că ei sunt business angel, fie că sunt fonduri de investiții, care să le întărească structura de capital a propriei companii și de asemenea 60% spun că ar trebui să creștem, chiar dacă asta presupune și investiții, în timp ce doar 40% spun că ar reduce costurile încercând să abordeze cu foarte multă prudență viitorul.

Deci eu văd, această încredere vine din realism, din reziliența pe care le-o dă experiența din acești patru ani și din atitudinea asta proactivă, în care pe mine cel puțin mă umple de optimist și de încredere că indiferent ce va urma, economia românească va fi suficient de flexibilă și rezilientă ca să-și găsească drumul spre dezvoltare. – spune Andrei Cionca

Nivel de încredere în economie: doar 29% dintre manageri sunt optimiști

Conform studiului realizat de ROCA, Agista și CITR, 29% dintre manageri declară că sunt relaxați cu privire la evoluția economiei, o scădere de 5% față de prima jumătate a anului. Pe de altă parte, îngrijorarea crește la 34%, iar 1 din 3 lideri de afaceri afirmă că situația companiei lor se deteriorează.

„Valoarea indicelui CONFIDEX reflectă o reziliență a mediului de afaceri, dar și un nivel crescut de prudență. Managerii caută soluții pentru a naviga perioadele de incertitudine, optând pentru diversificare, digitalizare și colaborări strategice cu investitori,” declară Andrei Cionca, co-fondator ROCA și Agista.

Creșterea încrederii în investitori este o oportunitate majoră

Un aspect pozitiv evidențiat de raport este percepția favorabilă a mediului de afaceri asupra investitorilor. 81% dintre manageri au o impresie bună sau foarte bună despre aceștia, ceea ce subliniază importanța colaborării pentru atragerea capitalului și dezvoltarea companiilor.

„Investitorii joacă un rol crucial în asigurarea stabilității financiare și a creșterii afacerilor. Parteneriatele strategice oferă acces la know-how, rețele și resurse financiare esențiale pentru progresul pe termen lung,” a adăugat Cionca.

Previziuni economice: Inflație în creștere și scădere a PIB-ului

Prognozele managerilor pentru următoarele luni indică o perspectivă economică dificilă:

  • 56% estimează o accentuare a inflației.
  • 33% se așteaptă la o scădere a PIB-ului.
  • 49% anticipează creșterea șomajului.
  • 53% prevăd deprecierea leului în raport cu euro.

În acest context, 46% dintre companii prognozează o scădere a profitului, iar 73% estimează creșterea costurilor de producție și funcționare.

Strategii pentru competitivitate: Digitalizare și inovație

Pentru a face față provocărilor, companiile pun accent pe:

  • Digitalizare și automatizare: priorități pentru 27% dintre manageri.
  • Tehnologii inovatoare: 79% văd inovația drept o oportunitate de creștere.
  • Extinderea pe piețe noi: 72% dintre participanți iau în considerare atragerea de noi clienți.

Ce concluzie tragem? Avem nevoie de adaptare și acțiune

În ciuda provocărilor economice, mediul de afaceri românesc demonstrează reziliență și o dorință de adaptare. De la consolidarea relațiilor cu investitorii până la implementarea tehnologiilor inovatoare, liderii de business își axează eforturile pe dezvoltare și sustenabilitate.

Studiul CONFIDEX S2 2024 reprezintă un semnal clar că, deși provocările economice sunt semnificative, colaborarea și inovația pot transforma mediul de afaceri românesc într-un motor al creșterii economice regionale.