• Efectul Halloween sugerează o performanță mai bună a acțiunilor în perioada noiembrie-aprilie, cu un randament mediu de 8,5% pe an.
  • Alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie 2024 pot amplifica volatilitatea piețelor financiare, ceea ce influențează politicile guvernamentale.
  • Cheltuielile de Halloween în SUA ating recorduri, cu 12,2 miliarde de dolari în 2023.

Sfârșitul lunii octombrie aduce nu doar sărbătoarea de Halloween, ci și o perioadă de incertitudine pe piețele financiare, arată o analiză XTB. „Efectul Halloween” pleacă de la legătura dintre sărbătoarea americană și alegerile prezidențiale din SUA, care pot genera mișcări volatile pe piețe.

Ce este Efectul Halloween?

„Efectul Halloween” se referă la tendința istorică a acțiunilor de a performa mai bine în perioada noiembrie-aprilie comparativ cu lunile de vară. Un studiu realizat de Ben Jacobsen și Cherry Y. Zhang de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă, arată că, pe o perioadă de 300 de ani, acțiunile au avut o medie de creștere de 4,52% în perioada menționată. În ultimii 50 de ani, această disparitate a crescut la 6,25%, observată în 35 de țări. Redresarea este considerată o oportunitate pentru traderi, dar vine și cu riscuri asociate.

Alegerile prezidențiale din SUA sunt un alt factor care poate influența dramatic piețele. Istoric, anii electorali generează volatilitate crescută. Rezultatul alegerilor va afecta politicile economice în sectoare cheie precum finanțe, sănătate și energie. Aceasta poate duce la oscilații imprevizibile ale prețurilor acțiunilor.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Cheltuielile de Halloween sunt un motor economic

Deși Halloween-ul nu este o sărbătoare legală, impactul său economic este semnificativ. În 2023, consumatorii din SUA au cheltuit un record de 12,2 miliarde de dolari pentru diverse produse din sfera sărbătorii, precum costume, machiaj și dulciuri. Se estimează că în 2024 cheltuielile vor scădea ușor, la circa 11,6 miliarde de dolari.

În plus, efectul octombrie este o teorie conform căreia prețurile acțiunilor scad în această lună. Unul dintre fundamentele acestei ipoteze este faptul că nouă dintre cele mai mari 20 de scăderi procentuale ale indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA), înregistrate într-o singură zi, au avut loc în a zecea lună a anului.

Totuși, dincolo de acest punct de date, cercetările sugerează că efectul lunii octombrie asupra acțiunilor este o superstiție. Analiza efectuată de Yardeni Research indică faptul că, din 1928, S&P 500 a câștigat valoare în luna octombrie de mai multe ori decât a scăzut. Media performanțelor din această lună din ultimii 96 de ani arată un ușor câștig, arată analiza.

  • S&P 500 a câștigat teren în octombrie de 56 de ori și s-a depreciat de 40 de ori.
  • În medie, S&P 500 a crescut cu 0,52% în octombrie. Aceasta echivalează cu o creștere anualizată de 6,2%.
  • Când indicele S&P 500 a avansat în octombrie, câștigul mediu a fost de 4,2%. Atunci când indicele a scăzut, pierderea medie a fost de 4,6%.

Perioada din jurul Halloween-ului aduce atât oportunități cât și riscuri pentru investitori. „Efectul Halloween” combinat cu alegerile prezidențiale din SUA poate crea un climat volatil pe piețele financiare.