Analiștii se așteaptă ca BNR să urce dobânda-cheie de la 3,75% la 4,5% pe 6 iulie

  • Analiștii se așteaptă ca BNR să urce dobânda la 4,5%, în 6 iulie
  • În prezent, dobânda-cheie la noi este de 3,75%
  • În România, rata inflației a trecut, în martie, de pragul de 10%

Analiștii se așteaptă ca BNR să crească dobânda cu 75 de puncte procentuale, la 4,5%, în ședința de politică monetară din 6 iulie. Dar nu exclud și creșteri mai mari, de 100 de puncte de bază, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

Și economiștii ING Bank prognozează o creștere de 75 de puncte procentuale atât în ședința de politică monetară din iulie, cât și în cea din august. Nici ei nu exclud o creștere mai mare și spun că rata dobânzii de politică monetară ar putea ajunge la 6% până la final de an.

În prezent, dobânda cheie la noi este de 3,75%, după o creștere de 75 puncte procentuale în mai.

Am discutat subiectul cu Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

„Inflația va continua să crească, iar Banca Centrală este forțată să ia această măsură de majorare a ratelor de dobândă, deci o majorare este garantată. Va fi, cel mai probabil, de 75 de puncte de bază, însă nu e exclus mai mult, de exemplu în Ungaria chiar a fost mai consistentă majorarea.

La ce folosește această majorare? Pe de o parte, cumva, mai stăvilește cererea pentru a mai tempera creșterea prețurilor și, de asemenea, mai reduce anticipațiile inflaționiste. Practic, dă semnal clientului că Banca Centrală face tot ce este nevoie pentru a reduce inflația.”, a povestit Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.