Analiştii estimează o rată a inflaţiei de 5,01% pentru următoarele 12 ani şi un curs de schimb de 5,0547 lei/euro, potrivit sondajului realizat de CFA România.

“Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut puternic în luna septembrie. Consistente cu această evoluţie sunt şi anticipatiile de decelerare a economiei. De asemenea, în contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipatiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat”, spune Adrian Codirlasu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 16,4 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 57,2 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 22,9 puncte). Scăderea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În privinţa cursului de schimb, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9985 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0547 lei pentru un euro.

De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4.9400.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat pentru anul 2021este 7,1%; iar pentru creşterea în termeni reali a PIB în anul 2021 valoarea medie a anticipaţiilor este +6,6%.

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

În contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru
asigurarea respectării lor. Conform răspunsurilor participanţilor, principalul impediment în implementarea factorilor ESG este insuficientă informaţiilor, urmat de lipsa expertizei în acest domeniu.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2021 aratî că 55% din participanţii la sondaj anticipează că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.